≫ 

Najgušće naseljena afrička zemlja, koja hrabrim koracima gazi napred: Preživeli težak genocid 90-ih

Upoznajte Ruandu, zemlju koja se srećom oporavila od svih grozota iz 90-ih godina

  • 0
Ruanda Ruanda / pixabay.com

U Ruandi je pronađena masovna grobnica u jednoj brani gde se, kako veruju vlasti, možda nalazi 30.000 tela žrtava genocida u kojem je ubijeno 800.000 Tutsa i umerenih Huta pre 25 godina. Dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 50 osoba, a nastavak ekshumacije trenutno je otežan zbog zabrane kretanja usled epidemije korona virusa.

Zvanično se Ruanda smatra jednom od najgušće naseljenih zemalja na afričkom kontinentu, a na njenoj teritoriji živi malo više od 10 miliona stanovnika. Prosečna gustina naseljenosti u Ruandi je oko 400 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Graniči se sa Ugandom, Tanzanijom, Demokratskom Republikom Kongo i Burundijem. Iako se radi o jednoj, slobodno možemo reći, naprednoj afričkoj državi, krajem prošloga veka je upravo Ruanda bila poprište nezapamćenog genocida.

Od genocida do prve turističke destinacije u centralnoj Africi

Na teritoriji Ruande je 90–ih godina prošloga veka besneo građanski rat između većinskog naroda Hutu i svog ostalog stanovništva, među kojima su najviše na meti bili članovi plemena Tutsi.

Sasvim očekivano, većinsko stanovništvo je bilo u prednosti, sve dok današnji predsednik Ruande, Pol Kagame nije formirao Patriotski front Ruande. Zvanično je 1986. godine formirana ta organizacija, a činili su je nekadašnji vojnici plemena Tutsi, koji su ranije utočište pronašli na teritoriji Ugande.

Istorija beleži da je 6. aprila 1994. godine došlo do avionske nesreće, u kojoj su stradali tadašnji predsednici Ruande i Burundija. S obzirom na to da su obojica pripadali Hutu narodu, ekstremne organizacije uzimaju stvar u svoje ruke, jer se pad aviona odigrao pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ruanda Ruanda / pixabay.com

Nažalost u pokoljima je stradalo oko milion pripadnika plemena Tutsa, ali i onih koji su pripadali narodu Hutua i nisu bili ekstremisti, već su se držali umerene struje.

Upravo zahvaljujući Polu Kagameu je građanski rat i genocid koji ga je pratio, prekinut. Naime, on je i zvanično 2000. godine postao predsednik države, na čijem čelu se i danas nalazi.

Sve je ukazivalo na to da će se Ruanda teško oporaviti posle genoscida. Ali je Kagame imao na umu nešto sasvim drugačije i to je uspeo da sprovede u delo.

Pomirenje dva naroda i poboljšanje ekonomske situacije u zemlji

Ne samo da je uspeo da izmiri pripadnike dva zaraćena naroda, nego je i Ruandu izvukao iz siromaštva, pa se čak 30 puta u odnosu na prethodne 2 decenije povećao BDP po stanovniku.

Svi koji su silom prilika napustili zemlju su dobili mogućnost da se vrate. A zarad opšteg mira, uspostavljeni su i relevantni sudovi.

Investiranje u zemlju je znatno olakšano. Primenjuje se koncept, koji je poznat kao Single window, a koji ima za cilj da svim investitorima maksimalno olakša pribavljanje potrebne dokumentacije. Jednostavno, na jednom mestu i u kratkom roku mogu da pribave sve što je potrebno od dokumenata, kako bi investirali u zemlju.

Ruanda Ruanda / pixabay.com

Pored toga što se smatra jednim od najsigurnijih, glavni grad Ruande, Kigali je okarakterisan kao jedan od najlepših, ali i najčistijih gradova na celom afričkom kontinentu. Prihod od turizma koji grad ostvaruje je veći od 400 miliona dolara na godišnjem nivou.

A kao kruna svega toga, Runda je lansirala u orbitu prvi satelit. Reč je o projektu, koji ima za cilj da škole u celoj zemlji budu povezane na internet, koji je potpuno besplatan.

Video: Žan Klod Junker mrtav pijan umalo zapalio političare iz Ruande

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA