≫ 

Kako je "pao" Puket? Na rajskom ostrvu više nema ni "t" od turizma

Puket je potpuno prazan

  • 1
puket, tajland Foto: Pixabay.com

Još 13 je potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom do danas, 23. aprila, čime se broj zaraženih na Tajlandu popeo na 2.839.

U međuvremenu, na Puketu, koji se do pre par nedelja smatrao rajskim ostrvom za turiste iz celog sveta više nema ni "t" od turizma. Na plažama nema ljudi, a i na ulici se retko gde mogu videti ljudi.

Reakcija vlasti na korona virus

Budući da se ostrvo Puket smatra najvećim žarištem na Tajlandu trenutno, jer od svih 77 provincija ima najvišu stopu zaraze po glavi stanovnika, kako prenosi CNN, to su vlasti naložile primenu vrlo strogih mera zaštite.

Zahtev Vlade je bio vrlo jasan: ostanite kod kuće u periodu od 13. do 26. aprila ili do trenutka dok se celokupna situacija ne smiri.

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju Turističke uprave Tajlanda: Ovaj potez čini Puket provincijom na Tajlandu, koja je uvela potpuno zatvaranje svih područja, u stalnim naporima da zaustavi širenje bolesti izazvane korona virusom.

Svih 17 okruga  na ovom tajlandskom ostrvu je zatvoreno u navedenom periodu. Pravo kretanja imaju samo medicinski i radnici u logistici i snabdevanju.

Međunarodni aerodrom Puket je zatvoren za sve komercijalne letove do 30. aprila. A zatvorene su i  sve ulazne tačke i na moru i na kopnu, prenosi CNN. Samo vozila koja nose neophodnu robu imaju pravo prolaza.

Na neodređeno vreme su zatvorene ne samo plaže na Puketu, nego i restorani i kafići, kao i prodavnice koje ne učestvuju u snabdevanju građana namirnicama za svakodnevnu upotrebu.

Kakvo je stanje u hotelima?

puket foto: pixabay.com

Iako bi trebalo svi hoteli da su zatvoreni, na Puketu to nije slučaj, jer još uvek ima stranih turista, koji nisu uspeli da se vrate u svoje matične zemlje. Kako je za CNN naveo direktor jedne konsultantske firme sa ovog ostvra, ukupno je 5 hotela određeno za smeštaj stranih turista, tako da je oko 80% smeštajnih kapaciteta na ovom ostrvu obustavilo rad.

U hotelima, u kojima su smešteni strani turisti se poštuju predviđene mere, ali se primarno zahteva da bude ograničen pristup zajedničkim prostorijama, što se odnosi i na hotelske restorane i na bazene.

Vlasnici pojedinih hotela su mišljenja da će već tokom maja meseca moći da otvore svoja vrata turistima, dok ima i onih koji smatraju da se to neće dogoditi pre juna, odnosno oktobra meseca.

Na svu sreću, ekonomske mere su donešene, tako da će zaposleni u turizmu, a primarno u hotelima koji su silom prilika zatvoreni, dobijati 62% od plate tokom naredna tri meseca.

Supermarketi na Puketu i dalje rade, a dostupna je i usluga dostavljanja hrane.

Policijski čas je na snazi u periodu od 22 do 4 časa ujutru.

Video: Mario Đurovski sa Tajlanda: Ovde će najveća kriza početi za dva, tri meseca

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. april 2020 | 23:45

    TAJLAND BEZ TURISTA NEMOZE DA ZIVI I OPSTANE -100 MILIONA TURISTA DODJE GODISNJE I OD TOGA ZIVI 65 MILIONA LJUDI !!! IMA VELIKE BEDE I GLADI A BICE I UMIRANJA MASOVNOG AKO IM SE NE POMOGNE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA