≫ 

Ostrvo koje je poručilo turistima da se vrate odakle su krenuli: "Stani! Okreni se! Vrati se"

Ne žele čak ni da rizikuju

  • 0
Fajer ostrvo, Fire island, Njujork Fire Island / pixabay.com

Uprkos pretnjama da mogu biti čak i uhapšeni, mnogi stanovnici Njujorka su neposredno pre proglašenja epidemije u gradu pohrlili na ostrva u blizini, na kojima mnogi od njih imaju vikendice.

Ipak, to se u velikoj meri nije svidelo meštanima tih ostrva, ali su se potrudili da ne budu baš zlonamerni prema njima. Prvi nalet je prošao, pa su se tek onda mogle čuti vrlo krupne reči, upućene svima onima koji su želeli da se domognu nekog od ostrva u blizini grada.

Koliko god se to nekome dopadalo ili ne, mora se priznati da su ostrva posebno ugrožena trenutnom pandemijom korona virusa. Tim pre što na mnogima od njih ne postoji adekvatna medicinska zaštita, pa treba psoebno voditi računa o zdravlju lokalnog stanovništva.

Jedno od takvih je i Fajer ajland, na kome stalno živi tek nešto manje od 300 stanovnika. Pripada okrugu Safok, a nema zvaničan administrativni status. Do njega se stiže redovnom trajektnom linijom sa Long Ajlenda.

Stani, okreni se, vrati se!

Veliki natpis se danas može pročitati prilikom dolaska na Fajer aljand. Meštani su odlučili da se zaštite kako znaju i umeju, pa su za svaki slučaj, velikim slovima crvene boje napisali: Stani! Okreni se! Vrati se!

Kako prenosi New York Times, imaju sasvim opravdan razlog za to. Naime, na ovom ostrvu nema baš naročito dobre medicinske zaštite, tačnije nema ni adekvatnih medicinskih ustanova.

Zvanično posete nisu zabranjene, ali se lokalno stanovništvo dosetilo kako da stavi do znanja potencijalnim posetiocima da ipak nisu dobrodošli u ovom trenutku.

Mnoga ostrva koja se nalaze u istom okrugu beleže slučajeve zaraze korona virusom, što definitivno uliva dodatni strah meštanima. Sasvim razumljivo kada se uzme u obzir da tek neka od njih imaju na raspolaganju samo po jednog lekara za celo ostrvo, ali nemaju i adekvatne medicinske ustanove.

Globalno gledano, na većini ostrva zaraza nije velika, ali posmatrano sa aspekta, praktično nepostojanja adekvatne zdravstvene zaštite je i sasvim razumljiva reakcija meštana.

Fajer ostrvo, Fire island, Njujork Fire Island / pixabay.com

- Mnogi ljudi su zvali i rekli: Pokušavamo da izbegnemo virus i moramo da izađemo iz grada – možete li da otvorite moju kuću? – izjavio je za New York Times, Gari Kuomo, radnik u kompaniji, koja se bavi održavanjem kuća na Fajer ajlandu.

Više od 100 kuća je tada otvorio, ali kaže da je svestan da se to baš i nije naročito dopalo komšijama.

Svakako su nadležni na ovom ostrvu izneli zahteve pred pridošlice, za koje zahtevaju striktno poštovanje. Jedan od zahteva je i obavezan dvonedeljni karantin.

Meštani drugih ostrva su otišli i korak dalje. Tako je jedan stanovnik Blok Ajlenda zapretio da će umanjiti, a po potrebi i potpuno obustaviti snabdevanje električnom energijom na celom ostrvu, kako bi pokazao pridošlicama da nisu uopšte dobrodošle.

A ako neko i odluči da dođe na Blok Ajlend, na pristaništu će ga sačekati istaknuti natpis:

Da li želite da budete osoba koja dolazi ovde da zarazi Blok Ajlend?

Video: Ispovest doktora Hitne pomoći: Pacijenti plaču, vrište, umiru nam u čekaonicama...

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA