≫ 

Manje je rizično nego što mislite da odmah rezervišete putovanje

Mnoge niskobudžetne kompanije su otvorile mogućnost za rezervacije, za sada...

  • 0
aerodrom, putovanje, turista, turizam, putnik Foto: Pixabay

Sigurno vam je još uvek u sećanju lakoća sa kojom ste uspevali da rezervišete putovanje do izabrane destinacije. Bez obzira da li ste to činili preko agencije ili samostalno, sve je nekako, čini se bilo jednostavno. Ali za sada, to više nije moguće na takav način izvesti.

Pandemija korona virusa, koja je još uvek na snazi, značajno je uticala na turizam i još uvek niko nema precizan odgovor na pitanje kada ćemo moći ponovo slobodno da putujemo gde želimo? Ali ipak ostaje pitanje da li i dalje smemo da planiramo putovanja?

aerodrom, avion, putovanje Foto: Pixabay.com

Za sada jeftini letovi bez rizika

Mnoge niskobudžetne kompanije su otvorile mogućnost za rezervacije, za sada. U zavisnosti od dostupnosti letova i fleksibilnosti svakog putnika, moguće je po vrlo povoljnoj ceni rezrvisati let do izabrane destinacije u narednom periodu. Sve to naravno iziskuje i da imate realne želje, te da pratite celokupnu situaciju.

Iako je politika mnogih avio-kompanija po pitanju otkazivanja leta ranije bila naročito stroga, sada se to u mnogima od njih menja u korist putnika. Većina ih nudi značajne beneficije, ukoliko putnik želi da odustane od putovanja, te čak nude i potpuno besplatnu promenu datuma ili povraćaj sredstava.

Šta je sa hotelima i privatnim smeštajem?

Želeći da zadrže što veći broj turista, mnogi hoteli, ali i vlasnici privatnih smeštaja su odlučili da im ponude značajne pogodnosti.

- Gostima koji naprave rezervaciju za bilo koji budući period, uključujući i rezervacije koje su unapred plaćene, u periodu od 13. marta do 30. juna 2020. godine, biće dozvoljena promena datuma ili otkaz bez naknade do 24 časa pre zakazanog datuma dolaska - svim svojim klijentima 8. aprila je napisao predsednik i izvršni direktor kompanije Marriott Internacional, Arne Sorenson, a preneo CNN.

Turista Foto: Pixabay

Poznati sajt za rezervaciju smeštaja, Airbnb, u početku pandemije nije baš bio fleksibilan. Kasnije je odlučeno da će biti primenjene olakšice za sve rezervacije koje su izvršene pre 14. marta, a za putovanja do 31. maja. Bilo kakve rezervacije izvan ovog perioda ostaju u skladu sa standardnom politikom otkazivanja, uz izuzetak ako je gost ili domaćin trenutno oboleo od Covid-19.

A iz ugla putnika sve to izgleda ovako

Slobodna je procena mnogih koji su zapsoleni u turizmu da se u ovoj situaciji putnici mogu podeliti u tri grupe.

Jednu grupu čine oni koji su, praktično odmah po proglašenju pandemije korona virusa odlučili da otkažu svoje putovanje, bez razmišljanja o ideji da eventualno promene datum putovanja i tako pokažu dobru volju, te na neki način pomognu i agenciji i hotelu ili vlasniku smeštaja, odnosno avio-kompaniji ili drugom prevozniku.

Avion, putovanje Image by Orna Wachman from Pixabay

U drugu grupu spadaju oni putnici, koji su shvatili da je ipak najbolja opcija da prihvate ideju o promeni datuma.

I treća grupa su oni putnici, koji su odlučili da najpre vide kako će se celokupna situacija odvijati, pa će onda odlučiti da li će samo da promene datum putovanja ili će da ga otkažu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA