≫ 

Sve mere koje važe u 22 zemlje u koje Srbi najčešće putuju: Od potpune zabrane ulaska do opuštanja

Kakva je trenutno situacija na granicama i koja pravila važe danas u navedenim zemljama?

  • 1
putovanja foto: pixabay.com

Znatiželja je, čini se ipak uspela da predvlada osećaj panike i straha, koji su mnogi pojedinci imali prilike da iskuse u proteklom periodu. Mere koje su donete usled pandemije korona virusa su u mnogim zemljama labavije, te sve više ljudi razmišlja o putovanjima.

Svakako ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se podaci u vezi sa pandemijom korona virusa i donetim merama u svim zemljama ažuriraju čak i na dnevnom nivou, tako da ono što važi danas, ne mora da znači da će važiti uvek, jer umnogome predviđene mere zavise od trenutnog stanja u konkretnoj zemlji.

Treba pomenuti i da je Evropska komisija iznela preporuku sledeće sadržine: državama članicama se preporučuje da primene privremeno 30-dnevno koordinisano ograničenje nevažnih putovanja iz trećih zemalja u EU.

Jedina zemlja, od svih koje se nalaze u sastavu EU, koja nije prihvatila preporuku da do 15. Juna 2020. godine privremeno ograniči putovanja je Irska. A sve zemlje koje su pridružene Šengenu takođe primenjuju ovu preporuku.

Nemačka – zabranjen ulazak

Nemačka Pixabay.com

Sva putovanja u Nemačku su zabranjena počev od 16. marta. Pojačana je granična kontrola na svim bitnim tačkama, odnosno na kopnenoj granici sa Austrijom, Francuskom, Švajcarskom, Danskom i Luksemburgom. Takođe se pojačano kontroliše i morska granica sa Danskom, kao i vazdušne luke.

Svima koji imaju državljanstvo EU i Velike Britanije, kao i licima koja su državljani zemalja povezanih sa šengenskim prostorom je dozvoljeno da Nemačku koriste kao tranzit, kako bi stigli do zemlje prebivališta ili do matične zemlje.

Svi koji ulaze na teritoriju Nemačke, a počev od 10. aprila su u obavezi da 14 dana budu u karantinu. Sve to se ne odnosi na lica, koja su u tranzitu, samo pod uslovom da nemaju simptome Covid-19.

Grčka – zabranjen ulazak

Atina Atina / foto: pixabay.com

Zabrana putovanja se primenjuje i u Grčkoj, po preporuci Evrospke komisije do 15. juna.

Uvedena je obaveza karantina u trajanju od 14 dana za sve koji od danas do daljnjeg budu ulazili u zemlju. Zabranjeno je i svim jedrilicama i kruzerima da pristaju u grčke luke.

Vlada Grčke je najavila postepeno popuštanje mera u nekoliko faza u narednom periodu. Počev od 4. maja se zemlja polako vraća u normalu. Najpre su otvorene manje prodavnice, poput knjižara i elektroradnji, a dozvoljene su i određene usluge, kao recimo frizerske. Nedelju dana kasnije su otvoreni i drugi prodajni i uslužni objekti.

Tačan datum i informacije o naknadnim merama će biti dostupne nakon 18. maja.

Italija – zabranjen ulazak

Italija Foto: Pixabay

Svim stranim državljanima je od 28. marta zabranjen ulazak u Italiju. Izuzetak su lica, koja iz zdravstvenih razloga moraju putovati, kao i svi oni koji imaju apsolutnu nužnost za time.

Što se tranzita kroz zemlju tiče, dozvoljen je isključivo zbog radnih, medicinskih ili drugih apsolutnih potreba.

Samoizolacija u trajanju od 14 dana je obavezna za sve, uključujući i italijanske državljane, koji ulaze u zemlju.

Neposredno pre nego što se ukrcaju na let, putnici će biti u obavezi da osoblju pruže zahtevane infomacije (razlog putovanja u Italiju, na kojoj će adresi putnik boraviti tokom samoizolacije, kontakt telefon i koje će privatno prevozno sredstvo koristiti kako bi stigao do konkretne adrese).

Sve ove mere se ne odnose na zdravstvene radnike i lica zadužena za prevoz putnika i robe.

Crna Gora – zabranjen ulazak

Kotor Kotor, Crna Gora / Foto: Pixabay / Kotor

Stranim državljanima, koji nemaju dozvolu prebivališta je zabranjen ulazak u Crnu Goru, počev od 16. marta.

Obustavljen je javni prevoz putnika kako u međunarodnom vazdušnom, tako i železničkom i drumskom saobraćaju.

Svi koji stupe u Crnu Goru, moraju ispoštovati obavezu i ostati u kućnom karantinu 14 dana. Ista mera se odnosi i na članove njihovog domaćinstva.

Međuanrodni putnički saobraćaj je obustavljen od 24. marta. A ta mera se ne primenjuje za crnogorske državljane i diplomarsko-konzularne predstavnike, s tim što su u obavezi da ispoštuju pravilo o karantinu.

Kipar – zabranjen ulazak

Aja Napa, KIpar, hotel, plaža, ležajke, turizam Foto: Tanjug/AP

Zvanično je ulazak na Kipar zabranjen stranim državljanima od 16. marta. Ta mera se ne odnosi na legalne stanovnike ostrva, zatim na državljane Ervope i trećih zemalja, koji na Kipru rade. Osim na njih, ova mera se ne odnosi ni na diplomate, ni na državljane evropskih i trećih zemalja, koji na ostrvu pohađaju neku obrazovnu ustanovu.

Svi koji uđu na teritoriju Kipra će biti u obavezi da ostanu 14 dana u karantinu, u objektu koji je tome namenjen.

Slovenija – delimična ograničenja

Grad Ljubljana Foto: Pixabay

I u ovoj zemlji se poštuje preporuka Evropske komisije, pa je do 15. juna produženo ograničenje nebitnih putovanja iz trećih zemalja u EU.

Redovan javni prevoz putnika je u zemlji zabranjen od 16. marta, kao i javni železnički unutrašnji i međunarodni prevoz putnika, te povremeni prevoz putnika.

Svako ko dođe iz inostranstva u Sloveniju, počev od 4. aprila mora da bude u karantinu.

Bugarska – zabranjen ulazak

Sofija Foto: Pixabay

Za građane 15 zemalja je od 18. marta zabranjen ulazak u Bugarsku. U tu grupu spadaju, pored ostalih Nemačka, Španija i Italija, te Švajcarska, Velika Britanija i Francuska, kao i Kina, Indija i Šri Lanka, zatim Holandija i druge.

Osim na bugarske državljane, mera zabrane ulaska se ne odnosi ni na članove njihovih porodica, odnosno na osobe sa stalnim ili dugoročnim boravkom u zemlji, te na članove njihovih porodica.

Hrvatska – delimična ograničenja

hrvatska Foto: Pixabay

Kao i sve ostale zemlje EU, izuzev Irske, tako i Hrvatska primenjuje preporuku produženja privremenih ograničenja putovanja do 15. juna.

Privremeno je zabranjen ili ograničen i tranzit putnika na svim kopnenim graničnim prelazima.

Što se tiče građana Hrvatske, njima je dozvoljeno vraćanje u zemlju. Isto tako je dozvoljen povratak i svima koji su građani zemalja EU, zemalja Šengena i pridruženih šengenskih zemalja, kao i svim državljanima trećih zemalja, a koji su dugoročno rezidenti.

Bosna i Hercegovina – zabranjen ulazak

Sarajevo Foto: Pixabay

Prema odluci Vlade zemlje, svim stranim državljanima je privremeno zabranjen ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ta mera se ne odnosi na stanovnike zemlje i na diplomate.

Nakon ulaska u zemlju, svi strani državljani će biti u obavezi da ispoštuju period samoizolacije od dve sedmice.

Turska – zabranjen ulazak

Istanbul, bazar Foto: Pixabay

Svi međuanrodni putnički letovi su obustavljeni od 27. marta. Zatvoreni su i kopneni granični prelazi sa Grčkom, Bugarskom, Iranom i Irakom.

Svako kome i bude odobren ulazak će biti u obavezi da se podvrgne zdravstvenom pregledu na covid-19 po dolasku i da ispoštuje pravilo o obaveznoj samoizolaciji, odnosno karantinu u trajanju od 14 dana.

Španija – delimična ograničenja

španija, barselona, more, plaza Foto: Pixabay.com

Vanredno stanje na teritoriji Španije je produženo do 10. maja. Sve granice su zatvorene od 17. marta, a omogućen je ulazak samo španskim državljanima i osobama, koje su dugogodišnji stanovnici zemlje.

U periodu od 4. maja, pa do kraja juna ove godine će, prema odluci Vlade, postepeno biti labavljene donešene mere. Dozvoljeno je, pored ostalog i da restorani, hoteli i druge vrste smeštaja, kao i prodavnice budu otvorene, ali uz maksimalno poštovanje strogo definisanih mera.

Velika Britanija – stanje normalno

Vesminsterski most, London, Temza Foto: Pixabay

Počev od 29. marta tekuće godine, na teritoriji Velike Britanije je uvedeno pravilo striktnog socijalnog distanciranja. U tom smislu je upućen savet svima, koji se u zemlji nalaze da ostanu u svojim kućama i da samo u slučaju izrazite potrebe izlaze van.

Sem toga, nisu određena nikakva posebna ograničenja u vezi sa ulaskom stranaca na teritoriju zemlje. Osim što je poznato da mnogi biroi za izdavanje viza za Veliku Britaniju ne rade ili pružaju samo ograničene usluge, pa se svim zainteresovanima savetuje da u vezi sa time kontaktiraju najbliže konzularno predstavništvo Velike Britanije.

Austrija – zabrana ulaska

Beč Foto: Pixabay

Nije dozvoljen ulaz državljanima trećih zemalja, a koji ulaze u zemlju vazdužnim putem i to izvan prostora Šengena.

Za članove diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija, kao i za članove njihovih porodica, pod uslovom da žive zajedno, zatim za putnike u tranzitu, te osobe koje su zaposlene u prevozu tereta, ali i za članove austrijskih državljana koji žive u istom domaćinstvu i za osobe koje imaju dozvolu za boravak i D vizu, ove mere ne važe.

Međutim, da bi i osobama trećih zemalja, kojima je dozvoljeno i svima koji stižu iz šengenskog područja bilo dozvoljeno da borave u zemlji, moraju imati negativan molekularno-biološki test SARS-CoV-2 test, odnosno lekarsko uverenje da je test negativan.

A svi koji ulaze u zemlju kopnenim putem, bez obzira na državljanstvo, imaju obavezu da prilože i lekarsko uverenje, kojim će potvrditi da je molekularno-biološki SARS-CoV-2 test negativan.

Za sada je najavljeno da će od 29. maja biti otvoreni smeštajni objekti u Austriji. Donešene mere se postepeno ublažavaju, pa je od 15. aprila dozvoljeno otvaranje trgovina, a restorana od 15. maja.

Rusija – zabranjen izlazak

Rusija, Moskva Pixabay.com

Počev od 18. marta je Rusija zabranila ulazak svim stranim državljanima. Ta mera se ne odnosi na diplomate, stalne stanovnike zemlje i članove posada aviona.

Kopnene granice zemlje su za prevoz putnika zatvorene od 30. marta.

Francuska – delimična ograničenja

pariz Foto: Pixabay.com

Zabranjen je ulazak u Francusku svim stranim državljanima, izuzev državljanima zemalja EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom, počev od 17. marta.

Svi koji ulaze na teritoriju zemlje moraju imati potvrdu o vrsti putovanja, što se odnosi i na teritoriju Francuske i na francusku prekomorsku teritoriju. Te potvrde putnici mogu preuzeti od Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Švajcarska – delimična ograničenja

Švajcarska Foto: Pixabay

Stranci ne mogu da ulaze na teritoriju Švajcarske od 25. marta.

Postoje izuzeci, naravno, a to su najpre državljani Lihtenštajna, zatim osobe koje imaju dozvolu boravka i svi oni, koji zbog posla ili vanredne situacije moraju da putuju u Švajcarsku.

Mađarska – zabranjen ulazak

Budimpešta Budimpešta. Foto: Pixabay

Svi strani državljani koji u zemlju dođu iz Kine, Italije, Irana i Južne Koreje, uz izuzetak mađarskih državljana koji odatle doputuju, su u obavezi da budu 14 dana u kućnom karantinu.

Vanredno stanje u zemlji je uvedeno 11. marta, a od 28. marta do daljnjeg je na snazi ograničena zabrana kretanja.

Severna Makedonija – delimična ograničenja

Ohridsko jezero Foto: Pixabay

Svim stranim državljanima je zabranjen ulazak na teritoriju Severne Makedonije. Od tog pravila su izuzeti državljani  zemlje i legalni rezidenti.

U zemlji je na snazi policijski čas.

Obustavljeni su svi komercijalni letovi, a sve kopnene granice su zatvorene.

Malta – delimična ograničenja

Malta Foto: Pixabay

Kaznu od 1.000 evra će morati da plate svi koji kroče na tlo Malte i ne ispoštuju pravilo o obaveznom karantinu, odnosno samoizolaciji. Zanimljivo je da se 14 dana obaveznog karantina u ovoj zemlji računa počev od dana kada je putnik poslednji put boravio u nekoj drugoj zemlji.

A sem njih, u obaveznom karantinu moraju biti i sve osobe, koje žive u istom domaćinstvu sa putnicima pridošlim iz drugih zemalja.

Svi letovi i trajektne linije iz Španije, Italije, Švajcarske, Francuske i Nemačke su obustavljene do daljnjeg.

Privremeno ograničenje putovanja takođe važi do 15. juna, po preporuci Evropske komisije.

Rumunija – zabranjen ulazak

Arad, Rumunija Arad / pixabay.com

Zabranjen je ulazak svim stranim državljanima počev od 22. marta. Ne primenjuje se zabrana na članove porodica državljana Rumunije, zatim na državljane zemalja EU ili zemalja povezanih sa šengenskim prostorom, a koji borave u ovoj zemlji, kao i na diplomate, osobe sa dugoročnom boravišnom vizom ili boravkom, te na članove vojnih i humanitarnih organizacija, na sve koji su u tranzitu, koji putuju zbog zdravstvenih razloga ili im je potrebna humanitarna zaštita.

Sjedinjene Američke Države – delimična ograničenja

Manhattan, Menhetn, Njujork, grad, panorama Foto: Pixabay

Određeno je 13 aerodroma u zemlji, na koje mogu doći američki državljani, odnosno osobe koje imaju boravak na teritoriji zemlje, kao i članovi njihovh porodica, a koji su 14 dana pre dolaska u Ameriku putovali u neku od pomenutih zemalja: Španija, Kina, Austrija, Italija, Belgija, Velika Britanija, Češka, Finska, Danska, Estonija, Grčka, Island, Luksemburg, Nemačka, Iran, Mađarska, San Marino, Irska, Poljska,  Slovenija, Švajcarska, Portugal, Norveška, Litvanija, Letonija, Malta, Lihtenštajn, Holandija, Švedska, Monako i Vatikan.

A svim stranim državljanima, koji su neku od tih zemalja posetili u roku od 14 dana pre dolaska u Ameriku je zabranjen ulazak u zemlju.

Obavezna je samoizolacija za sve koji se vraćaju u zemlju, u periodu od 14 dana.

Izdavanje viza je obustavljeno počev od 20. marta.

Kopnene granice sa Kanadom i Meksikom su zatvorene od 21. marta za sva nevažna putovanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati – zabranjen ulazak

Dubai Burdž Kalifa foto: pixabay.com

Svi dolazni i odlazni letovi su obustavljeni počev od 25. marta.

Ranije su suspendovani svi aramnžmani, koji su podrazumevali dolazak putnika bez viza, odnosno onih koji je trebalo da dobiju vizu po dolasku i to od 19. marta.

Svima koji imaju važeću boravišnu vizu je isto zabranjen ulazak.

Video: Ovako će ubuduće izgledati putovanja, ulazak u zemlju, ali i izlazak iz nje

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    13. maj 2020 | 11:40

    U svim tim drzavama ima virus i svi se zatvorili,ludilu kraja nema, toliko o solidarnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA