≫ 

Sve restirikcije koje su avio-kompanije uvele u Evropi i ostatku sveta

Nema više klasičnog iskustva putovanja

  • 0
avion, let Foto: Pixabay

Možda je prodaja alkoholnih pića i bila u procvatu za vreme trajanja pandemije, ali povratak avio saobraćaja će biti neko mnogo treznije iskustvo.

Mnoge avio kompanije, uključujući i Easyjet i KLM u Evropi, zatim American Airlines i Delta Airlines u Americi, pa Asia's Virgin u Australiji su odlučile da kao odgovor na pandemiju Covid-19 obustave sve ili deo ponude alkoholnih pića.

A to je deo šire revizije usluge hrane i pića u avio industriji, kako bi se smanjila interakcija između posade i putnika i na taj način obezbedilo sigurnije putovanje za sve.

Budući da su maske za lice već obavezne na gotovo svim letovima širom sveta, a novi zakoni uvedeni u januaru 2020. za suzbijanje antisocijalnog ponašanja na letovima, kako smatra CNN, to je još jedna u nizu mera i doslovnih i zakonskih, koja ima za cilj da se podigne kvalitet usluge na nebu.

Ograničile su se mnoge avio kompanije samo na opciju pića koja uključuje vodu. Pošto maske za lice moraju biti sve vreme na licu, osim kada putnici piju i jedu, smatra se da je to način koji će osigurati da putnici ipak imaju svoje osveženje duže nego što im je potrebno.

Evropa

Britanska niskobudžetna avio kompanija Easyjet nastavila je 15. juna sa domaćim letovima preko teritorije Velike Britanije i Francuske, zajedno sa međunarodnim putovanjima.

I dok putnici imaju pravo da unose hranu i bezalkoholne napitke na let, u početku će u ponudi biti samo voda, koju mogu zahtevati od posade. Usluga hrane će biti uvođena postepeno u toku narednih meseci.

Predviđeno je da osoblje upravlja upotrebom toaleta, jer se to smatra najboljom opcijom.

Kompanija Virgin Atlantic će davati putnicima zdravstvena pakovanja, odnosno komplete u kojima se nalazi maska za lice, vlažne maramice i gel za dezinfekciju ruku. I u ovoj kompaniji će privremeno biti zabranjeno korišćenje alkoholnih napitaka.

Holandski avioprevoznik KLM je obustavio prodaju toplih i alkoholnih napitaka, ali još uvek putnici imaju pravo da od osoblja traže više vode i bezalkoholnih pića. Na svakom sedištu putnike čeka spakovano osveženje kada se ukrcaju. I topli obroci u ovoj avio kompaniji će biti servirani samo ako je let duži od 9 sati.

Heathrow airport, aerodrom Hitrou, London, Engleska Foto: Tanjug/AP

Avio prevoznik pod zastavom Velike Britanije, British Airways takođe obustavlja uslugu alkoholnih pića samo u klasi Euro traveler, na kratkim letovima, gde će kupcima umesto toga ponuditi besplatno osveženje uz bocu vode. Privremeno su nedostupni specijalni obroci, koji uključuju i dečije obroke.

Irska niskobudžetna avio kompanija Ryanair je takođe nastavila sa ograničenjem na letovima. Usluga hrane je promenjena u tom smislu da se mora naručiti pre leta, a alkohol nije isključen sa menija, te je odlučeno da tokom jula budu korišćeni i topli napici.

Amerika

Kompanija Delta Airlines ne služi alkohol na domaćim letovima, ali se u ponudi na međunarodnim letovima mogu naći pivo, vino i žestoka pića. Ograničena je usluga hrane i pića u glavnoj kabini i to u skladu sa dužinom leta i odredištem. Mogućnost da koriste alkohol, međutim, imaju putnici na dužim međunarodnim letovima koji putuju prvom klasom.

U Aziji, kompanija Cathay Pacific i dalje dozvoljava mogućnost korišćenja pića tokom leta, ali su suspendovani aperitivi i korišćenje bara.

Dakle, ako ovih dana odlučite da putujete avionom, pripremite dosta vode i zdravih zalogaja, držite masku na licu kada ne jedete i ne pijete, i biće vam drago što nećete dobiti takozvani džet leg, koji je direktno povezan sa dehidracijom usled korišćenja alkohola.

Video: Ovako je izgledalo sletanje prvog čartera u Grčku

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA