≫ 

Turistička olupina postala opasnost: "Into the Wild" autobus helikopterom premešten na novu lokaciju

Odluka o uklanjanju autobusa, koji je bio simbol staze na Aljasci, doneta je u koordinaciji sa Odeljenjem za očuvanje prirodnih resursa

  • 1
Fairbanks Bus 142, Aljaska, helikopter Foto: Profimedia/Sipa USA/ddp USA

Napušteni autobus na stazi Stampede na Aljasci, koji je proslavila knjiga Put u divljinu (Into the Wild), autora Džona Krakauera, krenuo je na svoje prvo putovanje nakon nekoliko decenija. Ali ovog puta vazduhom.

U četvrtak, 18. juna 2020, u toku popodneva, helikopter nacionalnih snaga Aljaske je podigao ovaj autobus, takođe poznat i kao Magični autobus, saopštili su nadležni, a prenosi CNN.

Odluka o uklanjanju autobusa, koji je bio simbol ove staze, doneta je u koordinaciji sa Odeljenjem za očuvanje prirodnih resursa, a usled brige za javnu bezbednost, navodi se u saopštenju. Na trenutnoj lokaciji je autobus privlačio dosta ljudi, dovodeći ih tako u opasnost u divljinama Aljaske.

Autobus će biti na bezbednom mestu sve dok ne bude doneta konačna odluka gde će biti trajno postavljen.

Poseta olupini autobusa je postala svojevrsno hodočašće za planinare, najpre i to još od trenutka kada je knjiga objavljena 1996. godine. Ekranizacija je ugledala svetlo dana 2007. godine.

Knjiga Put u divljinu prati život Kristofera Makandlesa, koji je u proleće 1992. godine odlučio da napusti sve udobnosti koje je imao. Posle diplomiranja, on u dobrotvorne svrhe poklanja sav novac koji je uštedeo i odlučuje da napusti porodicu i upozna divljinu Aljaske. Menja ime u Aleksander Superskitnica i otiskuje se put Aljaske. Nakon 4 meseca su pronašli njegovo telo.

Prema knjizi, nekoliko dana nakon što je autostopom stigao do Stampede staze, on nailazi na olupinu ovog autobusa.

U njemu je boravio tri meseca, a zatim odlučuje da se vrati u civilizaciju. Ipak, reka Teklanika koju je trebalo da pređe je nabujala u tom periodu, tako da on ne uspeva da je pređe.

Tada se vraća natrag u olupinu, gde mesec dana kasnije pronalaze njegovo telo, avgusta 1992. godine.

Svake godine veliki broj avanturista pokušavaju da pređu stazu kojom je on prešao, ali mnogi od njih u tome nisu uspeli. Neki su čak na tom putu i preminuli.

Februara prošle godine su vatrogasci i vojnici Savezne države Aljaske uspeli da spasu petoro planinara iz Italije dok su se vraćali iz posete olupini.

A manje od godinu dana pre tog događaja, jedna Beloruskinja je izgubila život na toj stazi, pokušavajući da sa svojim suprugom pređe preko reke Teklanike, kako bi posetila olupinu.

Video: Rajske plaže se guše u tonama plastičnih flaša

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA