≫ 

Ovako se jedna od najlepših destinacija na svetu vratila na turističku mapu: Može li se na Maldive?

Kud ćete bolju samoizolaciju od Maldiva?

  • 1
Maldivi menjaju pravila ponašanja

Foto: Pixabay

Mada su i dalje u mnogim zemljama na snazi različita ograničenja, koja su doneta usled trenutno aktuelne pandemije korona virusa, jedna od zemalja koja je nadaleko čuvena po prirodnim lepotama je spremna da opet prima turiste. 

Maldivi su ostrvska država u Indijskom okeanu, koja je od 15. jula opet zvanično otvorena za turiste iz celog sveta. Posebno je zanimljivo što su ograničenja i zahtevi, koji su stavljeni pred turiste, minimalni.

Najpre treba naglasiti da turisti neće imati obavezu da budu u karantinu po dolasku na Maldive. Takođe, ne moraju da pokazuju da su negativni na korona virus, prenosi CNN.

Dobra vest je i da ne postoje nikakve novi zahtevi za vize ili bilo kakve dodatne naknade za plaćanje.

Celo ostrvo jedno odmaralište 

 

U početku je predviđeno da svim turistima bude dozvoljeno da borave samo u letovalištima na glavnom ostrvu, a biće u obavezi da rezervišu smeštaj samo u jednom registrovanom objektu za sve vreme boravka.

Izuzeci će biti dozvoljeni samo za takozvane tranzitne aranžmane, a uz maksimalno poštovanje preporuka Vlade Maldiva.

Što se tiče prevencije od Covid-19, turistički zvaničnici su naveli da svako odmaralište već nudi određeni oblik karantina, koji je izuzetno prijatan.

U sastav Maldiva ulazi 26 atola, u okviru kojih se nalazi preko 1.000 ostrva. Država se prostire na 90 hiljada kvadratnih kilometara i ima na desetine letovalista.

Većinu ostrva na Maldivima u turističkom smislu karakteriše samo po jedno letovalište. Ukoliko gosti ili osoblje tog letovališta budu došli u kontakt sa nekim ko je pozitivan na Covid-19, teoretski će to biti vrlo lako pratiti, mada je potencijal za širenje zaraze sveden na minimum.

Međutim, koliko god primamljivo da zvuči odlazak na Maldive, činjenica je da će se turisti možda po povratku suočiti sa obaveznim karantinom u svojoj zemlji, tako da je to ono što se smatra da ih može odvratiti od posete.

- Ono što je važno uzeti u obzir jeste da to ne zavisi samo od Maldiva, veći od ukidanja ograničenja putovanja u drugim zemljama. To nije samo želja, već sposobnost, smatra generalni direktor i osnivač Soneva, kompanije koja ima u vlasništvu dva letovališta na Maldivima.

Prema njegovim tvrdnjama, mnogi turisti su spremni za takvu vrstu rizika.

U jednom od letovališta, koje je u vlasništvu pomenute kompanije je već primetan povećan broj rezervacija u odnosu na isto vreme prethodne godine.

Da li ima letova do Maldiva?

 

maldivi

Maldivi / foto: pixabay.com

Iako su svetske avio kompanije i te kako pogođene trenutno aktuelnom pandemijom korona virusa, za sada ima onih koje imaju i letove do Maldiva.

Kompanija Emirates Airlines je povezana preko Dubaija sa mnogim svetskim prestonicama i većim gradovima, poput Londona, Čikaga, Toronta i Sidneja.

Letove prema Maldivima od 15. jula je nastavila i kompanija Qatar Airways i to uz presedanja na aerodromima u Londonu, Sidneju, Parizu, Njujorku, Los Anđelesu i Frankfurtu.

Zvaničnici kompanije Etihad su naveli da će biti uspostavljeni letovi iz Abu Dabija ka Maldivima od 16. jula, a samo dan kasnije će to isto učiniti i kompanija Turkish Airlines.

Iako Maldivi ne traže dokaz o nezaraženosti Covid-19, pojedine avio kompanije taj dokaz traže, pa bi trebalo putnici na vreme da se i o tome raspitaju.

Nakon sletanja se svi putnici mole da popune odgovarajuće obrasce o zdravstvenom stanju, a biće im izdata i turistička viza, koja važi 30 dana. Ukoliko neko od putnika pokazuje simptome zaraze Covid-19, biće podvrgnut PCR testiranju o sopstvenom trošku i biće poslat u objekat predviđen za izolaciju.

Da li se sva letovališta na Maldivima otvaraju?

 

Maldivi menjaju pravila ponašanja

Foto: Pixabay

Od 15. jula je planirano da bude otvoreno 43 letovališta na Maldivima, od ukupno 156 njih. Nekoliko njih su radili i tokom pandemije, a tamo su boravili gosti koji su odlučili da ostanu ili oni, koji su na Maldive stigli privatnom jahtom ili avionom.

Planirano je tokom avgusta otvaranje novih letovališta, a više od 50 njih to ima u planu da učini tokom septembra i oktobra.

Svakako pojedina letovališta sprovode i dodatne mere zaštite kako gostiju, tako i osoblja. Neki od njih obezbeđuju boravak u privatnom aerodromskoj salonu za sve goste, pre nego što se ukrcaju u avion do letovališta. A opet, ima i onih odmarališta, u okviru kojih se zahteva od gostiju da budu u izolaciji dok ne stignu rezultati testiranja. Ukoliko rezultati budu pozitivni, od njih će se zahtevati da budu u karantinu u svojoj vili, a imaće pomoć u vidu snabdevanja od strane obučenih medicinskih sestara.

Za sve one putnike koji budu pozitivno testirani će biti iznet zahtev da još jednom urade test provere u optimalnom roku.

Činjenica da dve trećine BDP Maldiva čini upravo turizam je uticala i na ponovno otvaranje zemlje. Zato su svi stručnjaci bili svesni da granice ne mogu biti dugo zatvorene, ali svakako ne očekuju u velikoj meri porast zaraženih baš zbog karakteristika odmarališta u ovoj ostrvskoj zemlji.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA