≫ 

Neke od najlepših plaža su potpuno prazne: Evo kako izgleda turistička sezona na Tajlandu

Pandemija korona virusa ispraznila jedno od najpopularnijih letovališta na svetu

  • 0
tajland, piće, plaža

Foto: Pixabay

Očekuje se da će broj posetilaca biti za nekoliko desetina miliona niži tokom trenutne krize, koja je u senku stavila veliku krizu izazvanu cunamijem 2004. godine, ptičjim gripom i epidemijom virusa SARS.

Ulice jedne od najpopularnijih destinacija na Tajlandu su neverovatno mirne. Duž ulica Koh Samuija, ranije poznatog po buci i zabavnim aktivnostima, sada se mogu videti mnogi zatvoreni objekti.

Pre pandemije korona virusa ovde je sve vrvelo od života. Sada se mogu videti taksisti koji čekaju, nadajući se da će uloviti neku mušteriju. Tamo gde su bile ranije suvenirnice i poznati noćni barovi, lenjo se proteže samo ulični pas.

Inače, nekada idilične plaže prekrivene belim finim peskom su sada gotovo potpuno prazne.

Prošle godine je Tajland posetilo oko 40 miliona turista. Ove godine se zemlja bori da privuče makar četvrtinu tog broja, podaci su Turističke uprave Tajlanda, a prenosi Guardian.

Kada je u aprilu uvedena zabrana za dolazne putničke letove, turizam na Tajlandu je stao.

Kao zemlja koja je uspela da stavi pod kontrolu pandemiju korona virusa, te beleži 58 preminulih i 3.310 obolelih pacijenata, Tajland i dalje drži zatvorene granice za turiste iz gotovo svih zemalja. Razmišlja se o dozvoli ulaska samo za stanovnike susednih zemljalja, koje se smatraju manje rizičnim, ali se ne zna kada bi to moglo da se dogodi.

Sektor turizma u ovoj zemlji je prošao kroz razne teškoće... počev od cunamija 2004., preko epidemije ptičjeg gripa, pa do epidemije virusa SARS. Ali se trenutno aktuelna pandmija ne može porediti sa njima.

- Tokom prethodnih kriza je prihod u turizmu opao za oko petinu. A očekuje se da će pandemija korona virusa doneti pad prihoda od 80%. To je ogromna šteta. – rekao je Tanes Pecvan iz Turističke uprave Tajlanda.

Pileće ostrvo

Foto: Pixabay

Inače, oko 20% BDP-a čine upravo prihodi iz turizma, a taj sektor zapošljava oko 4,4 miliona ljudi. Mnogi od njih su tokom proteklih meseci ostali bez posla. A socijalna davanja više nisu na snazi.

- Mnogi ljudi kažu da nećemo umreti od Covid-19, već zato što nećemo moći da jedemo. Zato kupujemo jeftinije namirnice, pa jedemo jaja i pirinač, pirinač i jaja. – navodi Ta Sasivinom, vlasnica tezge na lokalnoj pijaci.

Među malobrojnim posetiocima trenutno se nalaze stranci koji su tokom pandemije ovde ostali zaglavljeni, ali i stanovnici Tajlanda, koje je Vlada ohrabrila da putuju zemljom, dajući im stimulativni paket subvencionisanih hotelskih rezervacija.

Uprkos tome, mnogi hoteli su zatvoreni, a broj rezervacija je daleko ispod očekivanog. Čini se da i oni koji rade, to čine samo da bi koliko-toliko opstali.

Video: Tajlandski kralj poslednjeg dana krunisanja pozdravio zemlju sa ženom i ljubavnicama

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA