≫ 

Južna Koreja potvrdila: Ova mesta u avionu su najopasnija za širenje korona virusa

Tim istraživača se bavio proučavanjem leta od Milana do Seula, koji je bio organizovan 31. marta, u vreme kada je Italija beležila porast broja zaraženih

  • 0
Putnik, maska, avion, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mesta sa najvećim rizikom za širenje korona virusa u avionima su otkrivena. Prema istraživanju koje je sproveo Univerzitet medicinskih studija Soonchunhyang u Južnoj Koreji, utvrđeno je da su toaleti područja sa najvećim rizikom od širenja korona virusa u toku leta.

A nakon toaleta, najopasnija mesta za širenje korona virusa su zajedničke prostorije i uopšteno ona mesta koja putnici najčešće dodiruju.

Tim istraživača se bavio proučavanjem leta od Milana do Seula, koji je bio organizovan 31. marta, u vreme kada je Italija beležila porast broja zaraženih. Na letu je trebalo da bude ukrcano 310 putnika. Međutim prilikom testiranja je kod njih 11 utvrđeno prisustvo korona virusa, pa im nije bilo dozvoljeno ukrcavanje.

Po sletanju u Seul, apsolutno svi putnici su bili u izolaciji u trajanju od 2 sedmice, navodi Tornonews.

Prvog dana karantina je šestoro njih dobilo pozitivan nalaz nakon testiranja, mada su oni bili asimptomatski. Poslednjeg dana karantina je jedna žena bila pozitivna na korona virusa, što podrazumeva da je u toku leta zaražena, a zna se da je koristila toalet u avionu.

U studiji je objašnjeno da je ta žena nosila masku sve vreme trajanja leta, ali ju je skinula samo dok je bila u toaletu. Toalet su posetili i putnici, koji su sedeli u njenoj blizini, uključujući i one koji se smatraju asimptomatskim slučajevima.

Tačnije, ta žena je sedela na 3 reda udaljenosti od pacijenta, kod koga je dijagnostikovan asimptomatski vid zaraze. Kako je 3 sedmice pre leta bila u kućnoj izolaciji i to sama kod kuće, a nije koristila javni prevoz da bi stigla do aerodoroma, najverovatnije je zaražena tokom leta posrednim kontaktom sa asimptomatskim pacijentom.

Studija dalje objašnjava da je malo verovatno da je preko specijalnih filtera u avionu virus prenet iz vazduha, kao i da kontakt sa zaraženim ljudima koji se ukrcavaju, ali i dodir sa kontaminiranim površinama svakako igraju značajnu ulogu u prenošenju zaraze.

Video: Ceca napokon napustila Beograd, ona i Lukas sami u biznis klasi

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA