≫ 

Za ovo naselje u Italiji mnogi nisu nikad čuli, a najlepše je mesto za posmatranje zvezda

Raj za sve one koji uživaju u posmatranju neba

  • 1
zvezde, posmatranje zvezda, horoskop Foto: Pixabay.com

Italijanski grad Linjan postao je prvi u zemlji koji je dobio certifikat Starlight Stellar Park čiji je cilj zaštita kvaliteta noćnog neba i prava na posmatranje zvezda.

Dolina Sant Bertlemi, u Linjanu, odnosno regionu Dolina Aoste u severnoj Italiji,  je četvrti „zvezdani park“ (Starlight Star) u svetu, jer nudi pogled na nebo ispunjeno zvezdama koje su vidljive i teleskopima i golim okom.

Ovo mesto savršeno je za posmatranje neba, delom i zato što je okruženo planinama koje ga štite od svetlosnog zagađenja. Osim toga ovo područje nije gusto naseljeno, a preduzete su posebne mere za osvetljavanje seoceta uz istovremeno zadržavanje neba u mraku.

Džordžija Fasolini živi u Milanu, ali posećuje ovu dolinu od detinjstva.

- Kada padne mrak izlazimo napolje. Kako nema svetla, imate osećaj da se nalazite na nebu ispunjenom zvezdama, potpuno se razlikuje od bilo kog drugog iskustva - rekla je ona za AP.

Dolina Sant Berlemi okružena je prirodnim prstenom planina koje su dovoljno visoke da to mesto zaštite od svetlosnog zagađenja velikih gradova koji se nalaze blizini (poput Aoste, Torina u Pijemontu i Milana u Lombardiji).

Iz ovog razloga nebo je vrlo mračno, čak i ako se mesto nalazi u kontinentalnoj Evropi, mogu se videti mnoge zvezde golim okom, mlečni Put, čak i galaksija Andromeda.

Nagradu dodeljuje fondacija, koja je deo Uneska, područjima sa odličnim kvalitetom neba kao rezultat zaštite i očuvanja.

Kako izgleda noćno nebo u dolini pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA