≫ 

"Otišla sam sa dečkom gola u saunu u Holandiji. Bilo je to jedno osvežavajuće iskustvo!"

Ono što je za većinu ostalih Evropljana nezamislivo, za Holanđane je sasvim normalno. I znate šta - u pravu su!

  • 6
Sauna, para

Foto: Shutterstock

Za britanski "Metro" piše Sejdi Vajtloks:

Jedini savet koji mi je dao dečko pre nego što smo se odvažili da zajedno posetimo saunu u Holandiji, u periodu pre početka pandemije korona virusa je bio da pokušam da ne buljim tamo dole.

Zanimljivo, za razliku od Velike Britanije, saune u zemlji lala i vetrenjača se drže politike zabranjenih kupaćih kostima. Dečko me je svakako upozorio, brinući za to kako će reagovati drugi muškarci ukoliko odlučim da se rukujem sa njima pod tim uslovima.

Saune koje dozvoljavaju gostima oba pola da dolaze i to kao od majke rođeni, preporučuju svakome da ponese svoj bademantil i papuče. Uglavnom imaju restorane u kojima možete nešto da pregrizete i popijete koje piće dok čekate na spa tretman, pa je najbolje da to učinite ogrnuti bade mantilom.

Pomisao na to da bih mogla da plivam i posetim saunu potpuno gola, ispunila me je određenom dozom straha, ali sam bila spremna da istražujem, jer volim saune i opuštanje mi je bilo preko potrebno.

Krenuli smo do saune koja je oko 40 minuta vožnje udaljena od Amsterdama. Cena dnevne karte je 30,5 evra po osobi, dok se tretmani i restoranske usluge dodatno naplaćuju.

Nakon što sam skinula svoju odeću u svlačionici, u kojoj su bile i žene i muškarci, uzela sam ogrtač i krenula u saunu. Mom dečku, koji je Holanđanin je sve to normalno, ali se osećao pomalo čudno zbog mene.

Jasno istaknuti znaci su upozoravali na zabranu korišćenja mobilnih telefona, zbog čega mi je bilo drago. Nije mi se dopala pomisao da ljudi mogu da naprave neprimerene snimke.

Bio je ponedeljak, ali je u sauni bila dosta starijih gostiju. Udahnula sam duboko, skinula ogrtač i istuširala se pre početka istraživanja samog mesta. Bilo je više prostorija i spoljni deo sa lepo uređenom baštom.

Dok smo istraživali prostor, sve vreme sam imala na umu savet koji mi je dao dečko i skretala pogled od ljudi, koji su tu bili.

Moram da priznam da je divan osećaj plivati bez ičega na sebi, jer obično nosim bikini i brinem da li mi gornji deo dobro stoji ili ne. Biti go u sauni je značilo da ne moram da brinem da li će mi kupaći dobro stajati ili ne i da mogu potpuno da se opustim.

Osetila sam se malo čudno kada sam ušla u hidromasažnu kadu i delila je sa jednim parom, jer ne volim da inače kadu da delim sa drugima ni kad sam obučena, a kamo li kad sam gola.

Nervozni osmeh sam uputila muškarcu sa izuzetno dlakavaim leđima, osećajući da se moje grudi dodiruju sa njima. Trudila sam se da se ne približim previše.

Kada smo seli u kafić, iznenadila sam se kada sam tamo videla porodicu, roditelje sa sinom i ćerkom tinejdžerima. Ta scena me je navela da pomislim da takav jedan dan ne mogu ni da zamislim da provedem sa mojim roditeljima.

Kasnije smo večerali u restoranu, ogrnuti bade mantilima i u tome nisam videla ništa čudno, jer je tako i u Velikoj Britaniji.

U potrazi za daljim istraživanjem holandskih golih sauna, nekoliko sedmica kasnije smo posetili još jednu. Iskustvo je bilo slično, ali sam se osećala sigurnije. Za razliku od prve, ovde je postojao i zajednički prostor za tuširanje. Delovalo je pomalo čudno tuširati se pred nepoznatim ženama i muškarcima, ali sam se trudila da ne gledam druge ljude i usredsredila se na kupanje.

Tamo smo se prijavili da učestvujemo u marokanskoj masaži i primetila sam jednu ženu, kako raširenih nogu sedi blizu mog dečka. Nisam baš bila sigurna da li je flertovala sa njim ili joj je jednostavno tu bilo prijatno da sedi, ali je i moj dečko primetio njenu pozu. Kasnije smo je videli u restoranu sa suprugom i decom, klimnuvši joj glavom i pokušavajući da izbacimo malopređašnju sliku iz glava.

Sve u svemu, za mene je to bilo osvežavajuće iskustvo. Dve saune koje smo posetili su bile lepo uređena mesta za opuštanje. Iako to nije nešto što bih mogla da radim sa mojim roditeljima ili prijateljima u Velikoj Britaniji, bilo je to lepo iskustvo za jedan par.

Kada me je kasnije jedna prijateljica iz Holandije upitala zašto bih uopšte nosila odeću u sauni, nisam mogla da nađem pravi odgovor, osim da se golotinja u mojoj zemlji ne smatra nečim što je tradicionalno prihvatljivo.

 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    25. septembar 2020 | 21:04

    U sauni se inace ne nosi kupaci, to je pravilo sauna.

  • Dr Mile

    26. septembar 2020 | 09:02

    Saune su rasadnici polno prenosivih bolestiz kao i korona virusa. Problem je sto se nista ne sterilise ili se neadekvatno sterilise između boravka razlicitih ljudi, a tamo svi sedaju goli na iste povrsine koje su tople i vlazne, sto je idealno za razmnozavanje svih vrsta mikroorganizama - ljivica, virusa (HPV, herpesi....). Dakle, dooobro razmislite da li zaista zelite ici tamo, bolje da provedete zanimljivu noc sa svojim partnerima/partnerkama ali ne u javnoj sauni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA