5 najpopularnijih filmskih lokacija koje možete da obiđete u Evropi

Bilo sa ste verni fan serije "Igra prestola" ili volite stare filmove 80-ih naći ćete nešto interesantno

  • 0
Dubrovnik Foto: Pixabay

Ako ste ljubitenji kinematografije ili televizijskih serija, verovatno volite da putujete na destinacije gde možete da obiđete i lokacije snimanja nekih od najpopularnijih holivudskih ostvarenja.

Ima nešto čarobno u tome kada lutate ulicama na kojima je pre vas šetala Džulija Roberts ili Tom Kruz. Međutim poseta tih destinacija često može i da vas razočara, jer je čarolija Holivuda ume da promeni stvarni isgled određenog mesta.

Dubrovnik - Igra prestola

Glavni grad Sedam kraljevstva u večnom letu, moćan, bogat, prelep - sve je to glumio hrvatski dragulj, Dubrovnik. Ni scenografija ni specijalni efekti nisu bili potrebni kako bi stari Dubrovnik “odglumio” opasano mesto, "Kraljevu luku".

Debele gradske zidine, uske uličice i stare crkve bile su idealne za snimanje scena borbi i ljubavi. Više hiljada obožavatelja serije uputilo se u Hrvatsku kako bi obišli lokacije iz serije.

Popaj selo (Malta) - Popaj

Da, taj Popaj! Ovo neobično selo je u početku izgrađeno kao filmski set za muzičku adaptaciju Popaja 1980.

Danas su se njegove stare kuće i lokacija na obali pokazale kao hit kod posetilaca ovog malog ostrva.

Savršen jednodnevni program na Malti:

London i Oksford - Hari Poter

Studio u kom se popularan film o čarobnjacima snimao može da se poseti u blizini Londona, ali to nisu funcionalne prostorije. Većina ljubitelja "Hari Poter" knjiga i filmova ovu turu je okarakterisalo kao zanimljivu i verodostoju, ipak ne razlikuje se mnogo od muzejske posete.

Zato ako želite da obiđete prostoriju koja se svakodnevno normalno koristi, a upamćena je kao jedna od ključnih lokacija iz filma, odna morate da postetie kantinu Univerziteta Oksford. Naime, to je poznata trpezarija na Hogvordsu.

Prag - Nemoguća misija

Prag je, zbog kaldrmastih ulica i fascinantne arhitekture oduvek bio privlačna destinacija holivudskim režiserima. Ipak, najpoznatije scene u kojima se nalazi Prag su one iz filma "Nemoguća misija".

Posetite Nacionalni muzej koji se nalazi na glavnom trgu. Zgrada muzeja je u filmu je služila kao američka ambasada.

U celom filmu možete da prepoznate male detalje u pozadini koji definitivno odaju da se snimanje dešavalo u Pragu.

Ipak ovaj serijal popularnog akcio filma se snimao i na brojnim drugim evropskim destinacijama.

Prag Foto: Pixabay

Island - Igra prestola

"Zemnja vatre i leda" je, takođe, poslužila kreatorima najpopularnije serije 21. veka.

Nacionalni park Vatnajokul i Skaftafel glečer su izabrani za drugu sezonu dok je veći deo treće sezone snimljen na zaleđenom jezeru Mivatn.

U četvrtoj sezoni glumci i snimatelju su se u Nacionalni park Tingvelir, zaštićeno mesto neverovatne lepote, takođe pod zaštitom Uneska. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA