Idealna vikend destinacija: 7 najpopularnijih atrakcija u Sloveniji

Priuštite sebi mali odmor u zemlji fascinantnih prirodnih lepota

  • 0
Grad Ljubljana Foto: Pixabay

Građanima Srbije omogućen je ulazak u Sloveniju bez PCR testa i bez karantina. To otvara potpuno nove mogućnosti za jesenji turizam, pogotovo ako ovog leta nigde niste putovali zbog korona virusa i željni ste makar i brzinskog odmora.

Prirodni resursi ove bivše jugoslovenske republike garantovano će vas oduševiti. Takođe, topla atmosfera, mali simpatični kafići i muzika u gradovima će vam sigurno ostati u lepom sećanju.

Ako odlučite da posetite Sloveniju, mogli biste da obiđete brojne lepe destinacije tokom kratkog izleta za vikend.

Piran

Sa pogledom na blistavi Jadran, Piran je možda najlepši gradić ove države. Ukoliko ste nekada posetili Pulu ili Dubrovnik i dopalo vam se, onda će vas i Piran garantovano očarati.

Piran Foto: Pixabay.com

Iako je sam grad poznata destinacija za letovanje, nudi brojne kulturološke programe, kao što su posete muzejima i uživanje u šetnji kaldrmisanim i uskim ulicama Starog grada.

Bled

Nalazi se u blizini granice sa Austrijom. To je jedno od najživopisnijih mesta u Sloveniji  sa prekrasnim pejzažima, alpskim jezerom i gustim šumama. U blizini se nalazi i nacionalni park Triglav, gde možete uživati u planinarenju. Sa pogledom na slikovito Bledsko jezero, zamak Bled je možda jedan od najšarmantnijih dvoraca u Evropi, piše portal "Putovanje oko sveta".

Unutrašnjost zamka ima mnogo zanimljivih srednjevekovnih eksponata, a sa terase dvorca imaćete divan pogled na jezero. Bled je poznat po prelepom ambijentu među planinama i šumama i odavno je omiljena stanica bogatih i slavnih.

Bohinj i slap Savica

Nedaleko od Bleda nalazi se Bohinjsko jezero. Ovo ledničko jezero je površinski veće od Bleda, a voda u njemu je hladnija, ali i čistija za kupanje. Priroda oko Bohinja je netaknuta.

Pratite putokaze i dođite do slapa Savica, izvora Save Bohinjke, koja prilikom spajanja sa Savom Dolinkom u Sloveniji, čini početak upravo one Save koja prolazi kroz Beograd. Popnite se kejbl gondolom na planinu Vogel i uživajte u pogledu na Bohinjsko jezero.

Kranjska Gora

U dolini Save Dolinke, nalazi se Kranjska Gora, najveće i najopremljenije skijalište u zemlji, koje je idealno za zimski turizam.

Gora je bila samo malo dolinsko naselje zvano Borovška Vas sve do kraja XIX veka, kada su zaljubljenici u skijanje počeli da dolaze ovde. Planica, kolevka skijaških skokova, pomogla je da se grad stigne na svetsku mapu. Kranjska Gora je u svom najboljem izdanju pod snežnim pokrivačem, ali njena okolina je divna za istraživanje i u toplijim mesecima.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora) on

Postojnska jama

Postojnska jama je najposećenija pećina u Evropi. Ona predstavlja sistem od dvadeset kilometara prolaza, galerija i komora. Kraška pećina odlikuje se stotinama stalagmita, stalaktita i kalcitskih formacija u različitim oblicima i bojama.

Obilazak počinje vozom kroz pećinske prolaze. Nakon voza, tura će vas dovesti do koncertne dvorane koja može da primi do 10.000 ljudi. Obilazak traje oko sat i po. Ponesite nešto toplije da obučete, jer je temperatura u pećini od 8 do 10 stepeni. Postojnska jama je najpoznatija po biološkoj vrsti podzemnog sveta, čovečijoj ribici.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave) on

Ljubljana

Centar centra, Prešernov trg koji je gotovo uvek pun ljudi, turista, ekskurzija, lokalaca i muzičara omogućava vam da uživate u posebnoj atmosferi.

Iako je Ljubljana relativno mali grad, tezge i stalna dešavanja u centru će vas uvek zabaviti, a ukoliko izađete na periferiju  dočekaće vas magični prizor, planine kojima je ovaj grad obgrljen.

Predjama zamak

Predjama zamak ima jedan od najdramatičnijih položaja. Iako je zamak podignut 1202. godine, onaj koji vidimo danas datira iz XVI veka.

Osam soba u zamku sadrži malo toga što možete videti – slike u ulju, oružje, pietà iz XV veka – ali dvorac u svom sastavu ima i pokretni most nad divljom rekom, rupe u tavanici, ulazne kule za polivanje uljeza ključalim uljem, veoma vlažnu tamnicu, kovčeg pun blaga iz XVI veka (iskopan u podrumu 1991. godine) i na vrhu mesto za skrivanje, piše "Putovanje oko sveta".

predjama Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA