≫ 

Vodič kroz Istanbul: Mesta koja morate da posetite ako otputujete u biser Bosfora

Najveći turski grad koji leži na dva kontinenta dom je za 16 miliona ljudi, a godišnje ga poseti 13 miliona ljudi iz celog sveta

  • 6
Istanbul Foto: Pixabay.com

Istanbul, nekadašnje sedište ne jednog već tri carstva, iz godine u godinu beleži sve veći broj turista iz celog sveta koji dolaze da upoznaju njegovu raskošnu istoriju i kulturu.

Najveći turski grad koji leži na dva kontinenta trebalo bi da posetite bar jednom tokom života.

Fascinantna arhitektura i odlična hrana sigurno će vas oduševiti. Kada malo zahladi kod nas, u Istanbulu će biti idealno vreme za obilazak grada.

Nebitno da li idete na produženi vikend ili na dve nedelje, ova mesta morate da obiđete.

Šta bi trebalo da posetite?

Topkapi palata

Kada se kaže Topkapi palata, većina odmah pomisli na harem. Iako se iza debelih zidova velelepne građevine krio i harem, Topkapi palata će vam savršeno dočarati svaki aspekt života vladara u srednjem veku. Harem je zaista samo jedan mali deo doživljaja.

Nekadšanja carska palata, danas muzej prošlog vremena i osmanske vladavine, Topkapi palata je danas najposećeniji muzej ne samo Istanbula, već i cele Turske. Izgrađena na mestu nekadašnjih bedema i kapije drevnog Konstatinopolja, svojevremeno je bila grad u gradu u kome je živelo čak 4.000 ljudi.

Istanbul Foto: Pixabay.com

Džamije

Istanbul definitivno ne oskudeva u ukrašenim džamijama, ali vreme molitve diktira kada možete da ih posetite.

Plava džamija, jedna od najpoznatijih u Turskoj, zbog fascinantnih tirkiznih pločica koje krase unutrašnji deo ovog zdanja, svakako je mesto koje ne bi trebalo da zaobiđete kada dođete u Tursku.

Odmah prekoputa Plave džamije se nalazi Aja Sofija, koja je od pravoslavne crkve pretvorena u muzej, a od letos odlukom turskog Državnog saveta postala je džamija, otvorena za vernike.

Sulejmanova džamija, najveća carska džamija u gradu, još je jedan verski objekat koji bi trebalo posetiti.

Istanbul Foto: Pixabay.com

Hamam

Najduži ritual kupanja koji postoji još od antičkog doba održava svoju popularnost i dan danas.

Turski hamam u današnjem obliku postoji od XV veka kada su Turci Osmanlije osvojili Konstantinopolj od Rimljana.

Tada su se srela dva drevna rituala kupanja – rimsko i tursko kupatilo i spojili su se u ono što danas poznajemo kao turski hamam.

Od tada ovaj način kupanja i relaksacije uživa ogromnu popularnost širom sveta, a sa razvojem Turske kao turističke velesile postaje i njen turistički zaštitni znak.

Istanbul Foto: Pixabay.com

Grand bazar

Kapali čaršija ili Grand Bazar kako je mnogi nazivaju, najveća je pokrivena pijaca na svetu. Naime, Kapali čaršija predstavlja najveći tržni centar, te ne čudi što je nezaobilazno mesto koje turisti iz svih delova sveta posećuju kad dođu u Istanbul.

Pored brojnih znamenitosti ovog najnaseljenijeg grada u Turskoj, Grand Bazar je postao sinonim za Istanbul. Nema osobe koja je posetila Istanbul, a da nije obišla bar jedan deo Grand Bazara. Prva asocijaca na šoping svakako je Kapali čaršija. Na ovoj pijaci se može naći sve što jedan um može da zamisli, što bi se reklo od igle do lokomotive.

Istanbul Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    30. septembar 2020 | 20:58

    Predivan grad za uzivanje! Jeste prenaseljen i svuda je velika guzva, ali vredi ga posetiti bar jednom u zivotu.

  • baba smilja iz darosave

    30. septembar 2020 | 19:23

    na grand bazaru mozete da naletite na jk

  • Petar

    30. septembar 2020 | 19:53

    Bio sam tri puta i prvom prilikom opet ću, toliko je zanimljivo da ne može da se vidi i poseti sve što Ustanbul nudi turistima. Evo jednog saveta, plava dzamija je zanimljiva spolja, ali ako može da se preskoči ulazak, ništa zanimljivo unutra nema da se vidi, za mene je ulazak gubljenje vremena, a i karta košta tako da nema potrebe, bolje zanto vreme obidjite dzamiju spolja ili se prošetajte ispred nekadašnjim hipodromom. Takodje savet da se Istanbul poseti u oktobru i obavezno, znači najtoplija preporuka je krstarenje bosforom, to nikako nemojte preskočiti, to je nezaboravan doživljaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA