Kina napravila autentičnu repliku šoping ulice u Japanu, za sve ljude kojima nedostaju putovanja

Mesto u kome se nalaze prodavnice, barovi, restorani i kafići već je steklo veliku popularnost

  • 0
Japan Foto: Pixabay/Tokio

Sigurno ste već čuli za čitave komplekse u Kini koje su građeni po uzoru na evropske metropole, poput Pariza ili Halštata u Austriji. Ali najnovija replika nije grad, već ulica koja treba da liči na onu koju možete naći u Japanu.

Ulicu u Fošanu, provinciji Guangdong, lokalni mediji opisuju kao „tržni centar u japanskom stilu" koji se naziva "ichibangai“.

Iako područje, nazvano Ichiban Street, još uvek nije zvanično otvoreno, South China Morning Post izveštava da su meštani počeli da ga posećuju oko 19. septembra, kao i da su mnogi podelili svoje iskustvo na društvenim mrežama.

Trgovački centar je dug oko 100 metara i „podseća na poznate ulice za šoping u Japanu“.

Čak su semafori i ulični znakovi napravljeni po uzoru na one koji se koriste u Tokiu. 

U prostorijama se nalazi i lažno autobusko stajalište na kome je navedeno da broj 87 ide od stanice Šibuja do Tamači u Tokiu.

Područje u kojem se nalaze prodavnice, barovi, restorani i kafići već je popularno, a prizemne jedinice su izdate za manje od dva meseca.

Kina je poznata kao kolevka „duplitekture“, odnosno pravljenja građevina koje su repila najpoznatijih znamenitosti iz celog sveta.

Jedan od najambicioznijih projekata je područje „Jedan grad, devet gradova“ izvan Šangaja, koje se sastoji od sedam kvartova, svaki dizajniran da oponaša različitu evropsku zemlju od Velike Britanije do Holandije. I to je samo jedan od mnogih primera.

Međutim, BBC izveštava da je u maju 2020. kineska vlada izdala saopštenje u kome je bilo navedeno da je zabranjeno „plagiranje, imitiranje i kopiranje“ dizajna, u cilju promocije lokalne arhitekture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA