Zašto su sve fotke iz Dubaija fascinantne? Trik je u "plavom satu", a možete i vi da ga iskoristite

Poslužite se trikom koji koriste majstori fotografije

  • 0
Dubai, foto Pixabay Dubai, foto Pixabay

Koju god fotografiju napravljenu u Dubaiju da pogledate, svaka oduzima dah! Ne zna se šta je na njima lepše - da li ogromne zgrade u poslovnim četvrtima, blistavi hoteli, tržni centri, Dubai kanal ili brojne atrakcije u ovom gradu-emiratu: Čudesna bašta, Dubai fontana, Dubai ram, najviša građevina na svetu Burdž Kalifa...

Umetnik Deni Eid, koji je više puta nagrađivan za fotke koje je napravio u Dubaiju, odlučio je da podeli sa pasioniranim fotografima kako da naprave najbolje fotke u ovom emiratu. Naravno, najzgodnije bi bilo da imate profi opremu, ali i običnim mobilnim telefonom sa malo boljom kamerom možete da napravite fotke za pamćenje.

Evo kako!

Najvažnije je da odaberite najbolji trenutak za fotografisanje. U Dubaiju je to neposredno po zalasku sunca, u vreme takozvanog plavog sata. On, zapravo, ne traje sat vremena, već svega desetak minuta, ali ako u tih deset minuta budete pravili fotke uspeće da uhvatite fascinatne boje kakve ni u najboljim programima za obradu fotografija ne možete da napravite.

Ukoliko ste na putovanje poneli profesionalni foto-aparat, biće vam mnogo lakše da zabeležite "trenutke za večnost". Trebalo bi da znate da je u Dubaiju potreban ultra širokougaoni objektiv da biste uhvatili ceo horizont. Takođe, izaberite pravi ugao za vaše fotografije.

Zbog vlage i oblaka duga ekspozicija je imperativ u Dubaiju. Jer, jedan od najvećih izazova u ovom delu sveta su vremenske (ne)prilike – od marta do septembra je velika vlažnost vazduha kombinovana sa visokim temperaturama, ali možete dobiti prelepe fotografije tokom maglovitog letnjeg jutra, kao i tokom izlaska sunca.

Razmišljajte izvan okvira, tražite lepe kadrove i eksperimentišite sa uglovima iz kojih pravite fotke. Ne morate da snimate iz istog ugla iz kog snimaju drugi koji su već podelili svoje fotografije na društvenim mrežama i "zaradili" veliki broj lajkova i šerova.

I za kraj nešto što nije najmanje važno... Dubai je jedan od najlepših i najdinamičnijih gradova za fotografisanje zbog svojih stilova, impresivne arhitekture i kulturne raznolikosti. Ali, pre nego što počnete da "lovite kadar", potrudite se da obezbedite dozvolu ljudi koji će vam se naći u kadru, odnosno dozvolu da napravite fotografije sa određenih lokacija kao što su krovovi. Nemojte praviti ilegalne fotke, jer je to zakonom kažnjivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA