≫ 

Verovali ili ne, Srbija među 6 preporučenih najinteresantnijih putovanja vozom

Šest najlepših železničkih stanica Evrope

  • 4
Pruga, železnica, šine, mačka Foto: Tanjug/AP

Jedna od najraznovrsnijih i najpristupačnijih destinacija za putovanja vozom je definitivno Evropa, zašta može da zahvali železničkoj mreži dugoj na stotine hiljada kilometara. A među najspektakularnijim putovanjima železnicom se našla i Srbija.

Za luksuzna putovanja - španska železnica

Izuzetno luksuzan voz Transcantabrico vodi putnike na 8-dnevno putovanje od španskog grada Santjago de Kompostela do romantičnog grada Leon. Putujući severnim priobalnim gradovima zemlje, ova ruta duga 643 km nudi pogled na Kantabrijsko more i zelene planinske vrhove, kao i priliku za istraživanje nacionalnog parka Picos de Europa i plaže Ribadeo.

Naravno, tokom putovanja je putnicima na raspolaganju vino svetske klase iz severne Španije, ali i odlični gastronomski specijaliteti. Unutar voza se nalaze luksuzno uređeni apartmani sa đakuzijem, kako bi ugođaj bio potpun.

Za uživanje u fjordovima - norveška železnica

Putovanje obuhvata i prolazak kroz nacionalni park na 1.237 m nadmorske visine, tako da je Bergen norveška železnica ujedno i najviša železnička linija severa Evrope. Ruta duga 371 km počinje u Oslu, a prolazi kroz zelene nizije i jezera indigo boje, zatim se uspinjući do fjordova nalik staklu, planinskih reka i vrhova prekrivenih snegom.

Putovanje od Osla koje obuhvata prolazak kroz 180 tunela i 22 stanice, traje oko 7 sati, a mnogi tu vožnju kombinuju uz prugu Flam, odnosno ogranak železnice, koji se smatra najstrmijom železničkom prugom u celoj Evropi.

Za upoznavanje istorije - Slovenija i Italija

Zanimljivo putovanje od Jesenice u Sloveniji do Trsta u Italiji obuhvata i uživanje u alpskim vrhovima, kao i najveći svetski kameni most i najduži železnički tunel u Sloveniji, dug čak 6.327 metara.

Sto godina stara železnička linija je, kako navodi Euronews, prvobitno izgrađena da poveže zapadnu Austriju i južnu Nemačku sa tadašnjom austrougarskom lukom Trst. A danas bohinjska železnica služi biciklistima i planinarima, koji žele da uživaju u prelepim stazama u regionu.

U periodu od maja do novembra parni voz vuče vagone, a osoblje nosi iste uniforme koje su nošene tokom vladavine Austrougarske početkom 20. veka.

Za uživanje u Alpima - švajcarska železnica

Najpoznatije švajcarsko putovanje železnicom vodi putnike kroz čudesnu zemlju visokih vrhova prekrivenih snegom, guste alpske šume i kameni vijadukt visok 61 metar, koji se uzdižu iz duboke klisure.

Dostižući prosečnu brzinu od 38 km/h, putovanje traje nešto više od 7 sati do Sent Morica, što je sasvim dovoljno da putnici uživaju u švajcarskim Alpima, dok pijuckaju šampanjac i jedu goveđi tartar biftek ili dimljenu pastrmku.

Za malo čarolije - škotska železnica

Na ovoj liniji u Škotskoj putnici imaju mogućnost da uživaju u putovanju najpoznatijeg svetskog čarobnjaka, te da prođu i vijadukt od 21-og luka koji su proslavili filmovi o Hari Poteru.

Petosatno putovanje vodi putnike iz grada Glazgova do grada Malaiga i omogućuje im da vide staklena jezera i močvarna vrela, kao i da uživaju u pogledu na nacionalni park. Voz prolazi nekim od najdivljih delova Velike Britanije, što znači da je mnogo veća verovatnoća da će putnici uočiti jelene ili orlove, nego ljude.

Za izuzetne prirodne lepote - srpska železnica

Putovanje kreće od glavnog grada Republike Srbije, Beograda i traje oko 12 dok voz ne stigne do crnogorskog lučkog grada Bara.

Tokom putovanja će proći kroz 254 tunela i preći ukupno 435 mostova kroz Dinarske Alpe, a putnici će imati prilike da uživaju u pogledu na jednu od malobrojnih prašuma koje su preostale u Evropi, a koja se nalazi na području Nacionalnog parka Biogradska Gora, kao i u pogledu na najveće jezero u južnoj Evropi.

A osim uživanja u lepotama Skadarskog jezera, putnicima će biti omogućeno da uživaju i u pogledu na planinske pejzaže, te da u određenom delu putovanja upoznaju i lepote Bosne i Hercegovine, jer pruga prolazi kroz jedan deo teritorije i te zemlje.

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA