≫ 

Avio-saobraćaj na kolenima zbog pandemije, prihodi dramatično smanjeni: Rešenje za oporavak postoji

Međunarodni putnički saobraćaj zabeležio je pad od 64,5%

  • 0
avion Foto: Pixabay

Uništavanje vazdušnog saobraćaja na globalnom nivou usled pandemije korona virusa na žalost znači da nivoi prometa neće ponovo dostići ranije nivoe sve do 2024. godine, prema proceni Međunarodnog aerodromskog saveza, posebnog udruženja koje se bavi prikupljanjem podataka.

Spisak najprometnijih aerodoroma na svetu za 2019. godinu, koji je nedavno objavljen, pokazuje rast broja putnika za 3,5% u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

U tom izveštaju se po prvi put vidi drastičan pad koji je usledio u prvoj polovini 2020. godine, kada je proglašenje pandemije desetkovalo promet.

Broj putnika je smanjen za 58,4% širom sveta u prvoj polovini 2020. godine, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, a najviše je pogodio međunarodni putnički saobraćaj, sa padom od 64,5%.

Aerodoromi u Atlanti i Pekingu su držali prva dva mesta tokom 2019. godine, sa više od 110 miliona, odnosno 100 miliona putnika. Ali je na tim aerodromima zabeležen pad putničkog prometa za 56,6% i 73,6% u prvoj polovini 2020. godine.

Međunarodni aerodorom u Los Anđelesu je tokom 2019. godine postao treći najprometniji za putnički saobraćaj sa 88 miliona putnika. Na njemu je u prvoj polovini 2020. godine promet opao za 58,9%.

Put do oporavka

Predviđa se da će na aerodoromima prihod biti smanjen za 60% u odnosu na ranije. Ipak, smatra se da su načini oporavka vezani za globalni pristup testiranju na virus, smanjenje putovanja i karantin.

- Razmišljamo pozitivno po pitanju budućnosti, ali nam je potrebna doslednost i saradnja širom sveta oko ključnih pitanja u vezi sa testiranjem – izjavio je za CNN, Luis Felipe de Oliveira, generalni direktor Saveza.

Smatra da je naročito važan koordinisani pristup, uz saradnju sa Međunarodnom organizacijom civilnog vazduhoplovstva i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Da je važno da se u sve to uključe i restorani i hoteli, smatra Patrik Lukas, nadležan za analitiku u pomenutom Savezu. Prema njegovom mišljenju, industrija putovanja zavisi od tih objekata, jer su oni svi povezani.

Iako su neki od najmračnijih dana avio putovanja zabeleženi tokom aprila, kada je bio primetan pad od čak preko 90%, smatra se da će za potpuni oporavak biti potrebno i nekoliko godina.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA