≫ 

Agencije i turisti iz Velike Britanije masovno otkazuju letovanje u zemlji čije more Srbi obožavaju

Iako važi za biser turizma, zbog promene definisanja broja zaraženih Turska je izgubila veliki broj gostiju

  • 1
Bodrum

Foto: Tanjug/Jelena Manojlović

Potez Vlade Velike Britanije je iznenadio mnoge stanovnike, pa se očekuje otkazivanje oko 50.000 aranžmana za Tursku.

Na desetine hiljada letovanja u Turskoj se otkazuje nakon što je Vlada Velike Britanije dodala i tu zemlju na listu zabranjenih, uništavajući tako mogućnost da mnogi Britanci uživaju u moru i sunčanju.

Početkom oktobra je vest o tome objavio na svom Twiter nalogu sekretar za saobraćaj, Grant Shapps, navodeći da svi putnici koji se iz Turske vraćaju u Veliku Britaniju moraju da budu u samoizolaciji, počev od 3. oktobra. U toj grupi se našla i Poljska, ali i pojedina karipska ostrva. On je taj potez opravdao činjenicom da je tursko Ministarstvo zdravlja objavilo da na drugačiji način definiše broj novih slučajeva zaraženih, u odnosu na definisanje od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Inače je bio primetan rast rezervacija za Tursku nakon što su se na listi dozvoljenih destinacija za Britance našla i neka grčka ostrva i Portugalija. S obzirom na to da se Turska prilično dobro pokazala tokom pandemije, barem prema zvaničnim brojkama, nije se očekivalo tako nešto.

- Procenjuje se da u Turskoj trenutno ima 10.000 turista, a očekuje se i dodatnih 40 – 50.000 koji će u narednih mesec dana tamo putovati radi odmora, izjavio je za Guardian Pol Čarls iz konsultantske kuće PC Agency.

Ipak, usled donošenja novih mera, turoperateri su uveliko počeli da otkazuju aranžmane.

Aranžmane za odmor u Turskoj i Poljskoj je iz svoje ponude uklonio Thomas Cook. Klijentima je omogućeno da dobiju povraćaj novca, odlože putovanje ili promene odredište. Predstavnik te agencije je naveo da je jedna od najpopularnijih destinacija bila upravo Turska među njihovim klijentima, te da je vrlo mali broj njih otkazao putovanja.

Sve aranžmane za te destinacije je otkazao i TUI.

Kompanija Jet2 je obustavila prodaju za te zemlje i otkazala paket aranžmane do 17. oktobra. Klijentima je data mogućnost da dobiju povraćaj punog iznosa ili popust od 100 funti, ukoliko promene destinaciju. Samo za letove je dozvoljeno klijentima da izvrše rezrevacije bez nadoknade.

Nezavisni turoperator Eco Turkey, koji je specijalizovan za organizaciju tura po zahtevu klijenata, trenutno ima oko 70 aranžmana u Turskoj, ali i 200 rezervacija za sada do kraja januara. Turisti su nakon ograničenja u junu povećali broj rezervacija, kao i u julu, iako je ipak to oko 50% manje rezervacija nego u istom periodu prošle godine. Međutim, još uvek nema rezervacija za narednu godinu, a broj otkaza je povećan do kraja godine.

- To je poražavajuće. Već smo primetili povećan broj otkazivanja rezervacija za period od oktobra do januara. Turisti koji su već tamo, sada žele da se vrate, tako da organizujemo dodatne letove da bismo ih vratili. Mi smo mali nezavisni turoperator specijalizovan za Tursku i to je naše najveće tržište. Ali je ovo van naših moći. Većina zemalja za koje nudimo aranžmane se nalaze na zvaničnoj listi, koja podrazumeva obavezan karantin po povratku, tako da ne znamo koje ćemo aranžmane nuditi – izjavio je direktor Ali Keskin.

Iako je mnogim britanskim turistima upravo Turska izgledala kao najsigurnija destinacija, to više nije slučaj. Posle stavljanja na listu zemalja koje nisu poželjne, sve se promenilo. Turisti masovno traže letove za raniji povratak kući.

Mnogi smatraju da će sve to naštetiti turističkoj industriji i da će se odraziti i na putovanja u toku naredne godine.

Video: Turci opet napadaju: Ovog puta provociraju sukob na Kipru otvaranjem plaže

 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    19. oktobar 2020 | 21:07

    Британци отказују летовање а ако и Руси откажу, онда ће Ердоган опет лећи на руду РФ и цвилити 😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA