≫ 

Ovo je jedna od najegzotičnijih afričkih zemalja koja je tek počela da se otvara za turizam

Sigurni smo da će kroz par godina vrveti od turista

  • 0
Gana Plaže foto: pixabay.com

Ušuškana u podnožnje severozapada afričkog kontinenta, Gana je zemlja koja uvek ima nešto novo da ponudi.

Poznata po živopisnoj kulturi, divljini i prirodnim lepotama, ova afrička država se može pohvaliti najbrže rastućom ekonomijom u Subsaharskoj Africi u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući kakau i nafti.

Ekonomski uspon je pomogao oživljavanje umetničke i modne scene, što je opet dovelo i do otvaranja novih restorana.

I mada je trenutno aktuelna pandemija svakako uticala i na Ganu, zemlja i dalje ostaje okarakterisana kao primamljiva destinacija.

Dugo je bila idealna za volontere iz sveta. A na raspolaganju su i brojne mogućnosti za smeštaj po povoljnim cenama.

Preko nekoliko svetski poznatih lanaca hotela se tu otvorilo, ali putovanja u Ganu i dalje imaju duh autentičnosti.

Iako će proći možda dosta vremena pre nego što ljudi budu imali tu mogućnost, jer su granice zemlje, na kopnu i na moru i dalje zatvorene, nema ničeg lošeg u tome da isplanirate svoje putovanje u Ganu unapred.

Od surfovanja na pustim plažama do druženja sa slonovima u divljini, a ovo su neka od najboljih mesta i aktivnosti, koje bi trebalo da uvrstite u svoj plan.

Posetite zamak Cape Coast

Gana Plaže foto: pixabay.com

Sada se nalazi na listi svetske baštine UNESCO, iako je zamak Cape Coast bio jedno od 30 utvrđenja za robove, koje su izgradili holandski, portugalski i britanski trgovci duž obale Gane.

Ogromna zgrada od belog kamena se može obići uz stručnog vodiča. Posetioci će imati priliku da vide mračne tamnice, u kojima su nekada boravili okovani robovi i vrata bez povratka, mesto odakle su bili slati na brodove koji su ih odvozili u Ameriku.

Zanimljiv je podatak da su ovaj zamak posetili i Mišel i Barak Obama, tokom svoje prve posete Africi, nakon što je bivši američki predsednik položio zakletvu. Koreni Mišel Obame vode do robova, koji su odvedeni upravo iz ovog zamka, prenosi CNN.

Danas se tu nalazi i fantastičan vegetarijanski restoran.

Isprobajte lokalne, prirodno gajene kulture

Drveće baobaba je raštrkano po celoj zemlji i smatra se vrlo hranljivim, jer je plod baobaba izuzetno bogat antioksidansima. Od toga se može napraviti prah, koji se koristi za pripremu smutija, a smatra se idealnim borcem protiv umora, te se preporučuje i za jačanje imunog sistema.

Gana je takođe bogata drvećem Moringa, koje sadrži moćne proteine i vitamine i utiče na poboljšanje zdravlja. Od njegovih listova se može pripremiti prah ili čaj.

Što se tiče vrhunskih lokalnih jela, keki, koji se priprema od kukuruza se može kupiti u većini specijalizovanih lokala i svakako je nešto što vredi probati.

Banku, koji se priprema od kukuruznog brašna je takođe popularan specijalitet u ovoj zemlji.

Naročito je ukusno i varivo pripremljeno od posebne vrste graška, uz dodatak palminog ulja.

Upoznajte obalu

Gana Plaže foto: pixabay.com

S obzirom na to da je obala Gane duga više od 560 kilometara, vrlo je verovatno da nećete stići da je celu upoznate.

Ali u blizini Akre, recimo se nalaze fenomenalne plaže, koje su gotovo netaknute. Na dva sata vožnje od Akre se nalazi i čuveni rizort na plaži Ko-Sa, sa tradicionalnim objektima na plaži prekrivenim slamom i svakako ga vredi posetiti.

Uživajte u surfovanju

Nije nepoznat podatak da mnogi surferi vole da posete Ganu, jer se tu nalaze neke od najboljih plaža za uživanje u ovoj aktivnosti.

Jedna od njih, koja još uvek nije tako često posećivana, pa je samim tim i poželjna među ljubiteljima mira jeste i Cape Three Points.

Ova divlja plaža se nalazi na najjužnijoj tački zemlje i od Akre je udaljena oko 6 sati vožnje.

Oko nje se nalazi prašuma, a sama plaža je duga oko 2 kilometra.

Otkrijte lokalne zanatlije i njihove proizvode

Iako je u prošlosti Kente, neka vrsta nošnje, bila namenjena samo kraljevima i kraljicama, danas to nije slučaj.

Tradicionalno povezana sa narodom Ashanti, ova nošnja je specifična po apstraktnom dizajnu, a iako lokalne proizvođače možete naći širom zemlje, Kumasi, glavni grad regije Ashanti je svakako mesto u kome bi trebalo kupovati takve proizvode.

Platno Adinkra je isto vrlo zanimljivo, primarno zato što je ukrašeno tradicionalnim simbolima.

Posetite Akru

Gana Plaže foto: pixabay.com

Grad koji se ne može pohvaliti nekim naročitim atrakcijama, ali koji svakako ima čari bi svakako trebalo obići prilikom posete Gani.

Ipak, ne bi trebalo preterano da se uzdate u saobraćaj i prevoz uopšte, jer se neretko događa da automobili budu zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi po nekoliko sati. Možete svašta lepo videti i ako idete pešice, samo je potrebno da se dobro organizujete.

Divlji slonovi u Nacionalnom parku Mole

Najveće utočište divljih životinja u Gani, Nacionalni park Mole je dom za čak 93 vrste sisara, među kojima su i pegave hijene i divlji slonovi.

Posebno je atraktivno to što se posetioci mogu praktično pešice približiti divljim slonovima.

U ovom nacionalnom parku je izgrađena i prva luksuzna safari kuća na prostoru zapadne Afrike. Tako je gostima omogućeno da ne idu na safari, već da uživaju u pogledu na sve te divlje životinje iz udobnosti ove kolibe, koja se nalazi na uzvišenju i iz koje se pruža fantastičan pogled na okolinu.

Pozdravite poglavara u Tongu

Selo poznato po tradicionalnim svetilištima, takođe je poznato i po stenama koje šapuću. Naziv ovih stena potiče od njihovog neobičnog oblika, jer su kamene gromade tako postavljene jedna na drugu da dok vetar prolazi kroz njih zvuči kao da se čuje šapat.

Jedna od najznačajnijih znamenitosti ovog sela je, ipak palata poglavice. Zapravo je to veliko naselje u kome su kuće izgrađene od blata. Tu živi oko 300 članova njegove porodice, među kojima je više od 20 poglavičnih žena.

Inače je na severu zemlje nepisano pravilo da treba pozdraviti poglavicu sela i objasniti mu zbog čega ste došli. Samo je važno da svaki putnik poštuje tradiciju, pa da bez obzira da li tom prilikom sedi ili stoji, vodi računa o tome da njegova pozicija ni u kom slučaju ne sme biti viša od pozicije poglavara sela.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA