≫ 

Destinacija u Turskoj koja je hit ove jeseni: Svi bi da imaju najbolju Instagram fotku baš odavde!

Kapadokiju bi barem jednom u životu trebalo da vidite

  • 1

Ako ste nekad videli fotografiju na internetu sa mnoštvom šarenih balona, koji uživaju na svom putovanju iznad stena neobičnih oblika, vrlo je verovatno da je ta fotografija načinjena u Kapadokiji.

Oblast koja je smeštena u samom srcu Anadolije u Turskoj važi za jednu od najinteresantnijih destinacija u toj zemlji. A samim tim što je odlazak naših turista u Tursku dozvoljen, jasno je i zbog čega se sve više ljudi odlučuje da tokom jeseni uživa i u upoznavanju Kapadokije.

Jedna od najinteresantnijih turskih destinacija 

Pod pretpostavkom da Tursku ne posmatrate samo kao zemlju u kojoj možete da uživate samo tokom leta, pravi je trenutak da se upoznate i sa lepotama Kapadokije. Ova regija jeste tipična po svom položaju, jer je praktično smeštena na prostoru između tri vulkana koja su ugašena.

kapadokija Pixabay.com

Snaga prirode se na ovom mestu vrlo jasno vidi, jer je tu formirala stene vrlo neobičnih oblika, koje su sačinjene od vulkanskog pepela. Na taj način je priroda doprinela da Kpadokija bude okarakterisana kao čudo prirode, koje se može svrstati među jedinstvene u svetu.

Naravno da nije samo priroda odigrala ulogu u formiranju Kapadokije, jer su u davna vremena tu obitavali ljudi, koji su tada dostupnim oruđem na primitivan način klesali stene i u njima živeli. U Kapadokiji, uklesani u stene postoje i manastiri i crkve, a u savremeno doba i brojni hoteli i ugostiteljski objekti.

Posebno je zanimljiva informacija da se smatra da su na području Kapadokije živeli hrišćani tokom drugog veka, a o čemu svedoče i podzemni hodnici, pa čak i gradovi, koji su otkriveni na tom području.

Kapadokija za turiste 

Vazdušni baloni noseći turiste, uzdižu se na nebu u susret izlasku sunca Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Naročito je atraktivan smeštaj na ovom području, zato što se brojnim gostima nudi prilika da borave u hotelima, koji su specifični zato što su uklesani u stene.

A u stenama se nalaze i brojni verski objekti i postoje tvrdnje da su tu rođeni sveti Grigorije i sveti Đorđe. 

Da je poseta Kapadokiji nezaboravno iskustvo svedoče brojni turisti, posebno oni, koji su imali prilike da uživaju u letu balonom iznad ovog područja.

Cene putovanja u Kapadokiji

Vazdušni baloni noseći turiste, uzdižu se na nebu u susret izlasku sunca Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Mnoge naše agencije nude mogućnost uglavnom individualnih polazaka za Kapadokiju.

A pojedine agencije nude i paket aranžmane, ali to uglavnom podrazumeva putovanje do Istanbula, a zatim izlet do Kapadokije, mada ima i onih koje nude mogućnost smeštaja upravo u hotelima, smeštenim u stenama.

Jedan od paket aranžmana, koji podrazumeva avionski prevoz i četiri noćenja, odnosno 5 dana košta po osobi 740 evra. Dobro je što su u cenu uračunate i aerodromske takse, kao i smeštaj u izabranom hotelu u Kapadokiji, a leti se preko Istanbula. 

Ono što nije uračunato u cenu u ovom slučaju jeste let balonom, čija cena iznosi od 190 evra po osobi. S obzirom na to da je cena podložna promenama, to podrazumeva da će organizator putovanja na vreme obavestiti svakog putnika o tome. Takođe je važno naglasiti i to da svako ko želi da leti balonom iznad Kapadokije mora biti spreman na to da let može biti otkazan usled nepovoljnih vremenskih uslova.

Međutim, sve i da odlučite da ne letite balonom iznad Kapadokije, imaćete priliku da uživate u lepotama ove jedinstvene oblasti u Turskoj.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA