≫ 

Nevesinjska legenda o zakopanoj crkvi, blagu i tri želje koje se ama baš uvek ispunjavaju

Crkva na najvetrovitijem hercegovačkom brdu čuva svoju tajnu

  • 0
nevesinje, ukopana crkva Printscreen: Youtube/Nevesinjska kamera

Na Gornjoj Trusini, na samoj granici opština Berković i Nevesinje, nalazi se mesto Straževica, o kojem kruže brojne interesantne legende.

Straževica okuplja mnogo vernika, gde naročito u letnjim mesecima "oživljava" priče o crkvi, istoriji i  zakopanom zlatu.

Na najvetrovitijem hercegovačkom brdu, u nestvarnom kraškom krajoliku stoji Straževica, koja krije priču o svojoj istoriji. Pretpostavlja se da je tamo postojala crkva koja je u doba Turaka bila prekrivena drvetom i kamenjem. Kada se našla pod zemljom, priče i legende počele su se širiti da su u crkvi sakrivena tri ćupa sa zlatom, mesom i prosom, navodi "RTRS".

Ova legenda vekovima se čuva i pamti, kao i priče o onima koji su pokušali da iskopaju zlato, a loše su prošli ili nisu uspeli zbog jakih vetrova.

Berkovići i Nevesinjci smatraju da je Straževica sveto mesto, mesto koje zrači posebnom energijom i rado posećuje ovaj vrh, naročito u letnjim mesecima.

Svi koji se popnu na ovo mesto, gde se istorija i mistika sudaraju, takođe posećuju Šuplji kamen, nedaleko od izvora. Prema tradiciji, ako obiđete to mesto tri puta ispuniće vam se svaka želja.

Video: Podiže se krst iznad manastira Mileševa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA