≫ 

Pustoš na obali mora: Nekada skupa destinacija, danas grad duhova - ko pokuša da uđe, rizikuje život

Nezamislivo!

  • 6
Foto: Youtube/Printscreen Andrew Maine/

Gotovo je neamislivo da neko primorsko mesto sa prelepim dugim i peščanim plažama i morem boje tirkiza ostane potpuno pusto.

Nažalost, to je situacija sa mestom Varoša na Kipru koje se nalazi na samoj međi turske i grčke strane ovog ostrva.

Nekada omiljena destinacija Brižit Bardo i Elizabet Tejlor, kao i ostale elite sedamdesetih godina, danas je grad duhova. U nekada prelepoj Varoši danas više nema živog stanovnika, ni turisti nisu poželjni u ovom reonu.

Ova četvrt Farmaguste obavijena je bodljikavom žicom, a nasred ulaza istaknuto je upozorenje zalutalim turistima da je pristup strogo zabranjen, a vojsci koja čuva ovu zonu dozvoljeno je da puca u svakoga ko se ne pridržava propisa.

Varaoša je do 1974. godine bila jedno od najposećenijih letnjih destinacija, a nakon što su Turci okupirali severni deo Kipra, postalo je tampon zona u koje su tada pripadnici grčko-kiparske zajednice pobegli pred razarajućim napadima.

Vreme za Varošu od tada je stalo, još stoje samo eksponati oronulih zgrada i automobila kao dokaz da je nekada ovde postojao život. Još samo šum mora ostaje kao tužni vapaj za nekadašnjom pričom koju nosi ova pustoš.

Krajem 2019. vlada Severnog Kipra je objavila plan da se Varoša ponovo naseli do kraja 2020. godine, međutim, kiparska vlada je poručila da će staviti veto na pomoć EU Severnom Kipru, ako se dozvoli ponovno naseljavanje Varoše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urke

    2. novembar 2020 | 19:34

    Iza turaka uvek pustoš ostaje.

  • famagusta

    2. novembar 2020 | 19:08

    nije farmagusta

  • sudija

    2. novembar 2020 | 20:30

    Nisu Turci krivi vec Kiprani tj. Grcki desnicari koji su hteli da dodju vlast pa su napravili gradjanski rat izmedju sebe ,a Turci su samo zastitili svoje gradjane koji su ziveli na Kipru stotinama godina . To sto su Turci zauzeli pola ostrva za svojih 15% stanovnistva to pitajte Engleze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA