U ovom moru nećete moći da plivate, ali ćete iz vode izaći kao da ste bili na kozmetičkom tretmanu

Nivo vode iz godine u godinu opada za po jedan metar u proseku

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Nećete pogrešiti ako kažete da je najslanije jezero na svetu zapravo Mrtvo more. Tačnije, reći ćete istinu.

Mrtvo more zaista jeste po površini najveće jezero na celom svetu. Salinitet u njemu je čak 9 puta veći nego u bilo kom moru. 

Najveća svetska depresija

Predeli koji se nalaze na najnižoj nadmorskoj visini se nazivaju depresijama. A kako se vodena površina najvećeg jezera na svetu nalazi zapravo na 430,5 metara ispod nivoa mora, to se sa pravom Mrtvo more karakteriše i kao najveća depresija na svetu.

Proteže se u dužinu 67, a u širinu 18 kilometara i deli Jordan i Izrael. 

U severnom delu je najveća dubina Mrtvog mora i proteže se na čak 330 metara, dok je najveća dubina u njegovom južnom delu tek 5 metara.

Smatra se da je salinitet čak 9 puta veći od saliniteta vode u bilo kom svetskom moru. Morska voda je mahom topla, a zbog toliko visokog saliniteta ima i prilično veliku gustinu.

Upravo zbog toga je kupanje u vodama Mrtvog mora prilično nezgodno, da ne kažemo teško izvodljivo. Više to liči na plutanje, nego na kupanje u moru na kakvo smo navikli.

Prema procenama stručnjaka, nivo vode iz godine u godinu opada za po jedan metar u proseku.

Prosečna temperatura u toku leta u ovom području je između 32 i 39 stepeni, a u toku zimskog perioda između 20 i 23 stepena.

Blagodeti kupanja u Mrtvom moru

Iako u njemu, praktično i nema živog sveta, ako izuzmemo pojedine mikroorganizme koji su se adaptirali na takve uslove, to ne znači da se ne treba kupati i iskoristiti sve blagodeti, koje voda Mrtvog mora može da ponudi.

Naravno, nemojte računati da ćete moći da plivate u njemu, jer sigurno nećete. Kada se kaže kupanje u Mrtvom moru, zapravo se misli na neki vid plutanja po vodi. 

Smatra se da je baš zbog svojih karakteristika, odnosno zbog povišenog saliniteta, voda u ovom jezeru izuzetno blagotvorna za ljudski organizam. Posebno je primećeno da ima pozitivan učinak na kvalitet kože.

Glina koja se taloži na dnu Mrtvog mora se takođe može koristiti za terapije. 

Inače se na obalama obe zemlje koje izlaze na ovo more nalaze postrojenja, koja služe za proizvodnju magnezijuma, ali i đubriva na bazi kalijuma, na primer.

Na obalama Mrtvog mora, koje se eksploatišu u turističke svrhe, postoji i nekoliko ugostiteljskih objekata.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA