≫ 

Na najudaljenijem ostrvu na svetu živi samo 254 stanovnika: Sada postaje park prirode

Vlada Velike Britanije je najavila da će skoro 700.000 kvadratnih kilometara voda oko ostrva Tristan da Kunja postati morsko zaštićeno područje

  • 2
Tristan da Kunja; screenshot Youtube/RSPB Video Tristan da Kunja; screenshot Youtube/RSPB Video

Najudaljenija ostrva na svetu postaju zaštićena zona, koja će biti najveća na području Atlanskog okeana, a četvrta po veličini u celom svetu.

Kao deo Britanske prekomorske teritorije, Tristan da Kunja su grupa ostrva, koja zauzimaju ukupnu površinu nešto manju od 200 kvadratnih kilometara. Po najvećem i jedinom naseljenom ostrvu, cela grupacija nosi naziv, a na njemu živi 254 stanovnika. Ujedno je i zvanično najudaljenije ostrvo, koje je naseljeno.

A osim po tome, uskoro će postati poznato i po najvećem potpuno zaštićenom parku prirode na području celog Atlantika.

Vlada Velike Britanije je najavila da će skoro 700.000 kvadratnih kilometara voda oko ostrva Tristan da Kunja postati morsko zaštićeno područje, u kome će biti zabranjene bilo kakve aktivnosti, koje se mogu smatrati štetnim za životnu sredinu. 

Na ovom arhipelagu se nalaze mnoge životinjske vrste koje su jedinstvene. Samo proglašenje celog područja za zaštićeno će i te kako uticati i na očuvanje svih vrsta, koje ili žive tu ili samo sa vremena na vreme dolaze. A sve to će, u svakom slučaju pomoći i Velikoj Britaniji da postigne predviđeni cilj zaštite 30% svetskih okeana do 2030. godine, u okviru programa nazvanog „Blue belt“.

Tristan da Kunja; screenshot Youtube/RSPB Video Tristan da Kunja; screenshot Youtube/RSPB Video

- Naš život na Tristan da Kunja oduvek se zasnivao na našem odnosu sa morem. Zbog toga u potpunosti štitimo 90% naših voda i ponosni smo što možemo igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja okeana – izjavio je za Lonely planet Džejms Glas, jedan od stanovnika ostrva.

Podsećanja radi, Tristan da Kunja je arhipelag, koji se nalazi skoro na pola puta između Južne Afrike i Južne Amerike. Sastoji se od glavnog ostrva, po kome i nosi naziv, ali i još tri nenaseljena ostrva. Osim Tristan da Kunja, u okviru ovog arhipelaga su i Nedostižno ostrvo, Ostrvo Gof i Ostrvo slavuja. 

Samim tim što arhipelag nema aerodrom, do njega se može stići, recimo brodom iz Kejptauna. Ali je pre toga svakako neophodno pribaviti odgovarajuće dozvole za pristup ostrvu.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    5. decembar 2020 | 06:33

    Напишите британска ОКУПИРАНА територија кога брига јел преко мора.

  • Prrle

    5. decembar 2020 | 07:14

    Ma bole ih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA