≫ 

Gastronomska bajka iz Napulja: Izgleda kao sirotinjsko jelo, a zapravo nećete probati ništa ukusnije

Pizza fritta može se kupiti u dve veličine i to grande ili velika, koja košta uglavnom 3 evra i piccola, odnosno mala, čija je cena mahom 2 evra

  • 2
Pizza fritta; foto screenshot Youtube/Italija Squisita Pizza fritta; foto screenshot Youtube/Italija Squisita

Manje poznata rođaka čuvene napuljske pice, takozvana pizza fritta je postala poznata kao narodna pica.

Danas, ako posetite Napulj, a ne probate ovaj specijalitet, kao i da niste bili u tom gradu.

Pržena pica

Bukvalan prevod ovog pojma zaista jeste pržena pica. U Napulju se može kupiti u dve veličine i to grande ili velika, koja košta uglavnom 3 evra i piccola, odnosno mala, čija je cena mahom 2 evra.

Ali na mestima na kojima se nudi pica frita, morate biti strpljivi, jer su obično velike gužve. Sasvim logično, jer je to jedan od specijaliteta grada. 

A 82-godišnja Fernanda Miano, vlasnica Pizza Fritta da Fernanda, se sa pravom smatra najvećim znalcem u Napulju. Baš zato je i čuveni kuvar Džejmi Oliver, prilikom snimanja emisije u Napulju, upravo kod nje otišao kako bi saznao na koji način se priprema čuvena napuljska pica.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Livia Hengel (@liviahengel)

Iako su mnogima tanke kore i pica iz peći na drva asocijacija na napuljsku picu, pržena pica je nešto sasvim drugo.

Oprečna su mišljenja oko toga kada je zapravo ona nastala, odnosno da li je u italijanskoj tradiciji postojala i ranije ili je silom prilika nastala po završetku Drugog svetskog rata. Istini za volju, to baš i nije tako važno, jer je pizza fritta danas jedno od obeležja Napulja. Barem kada je kulinarstvo u pitanju. 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mariano Sacchettino (@ms992)

- Pica frita zaista izgleda kao hrana iz rata. Nije bilo sastojaka za pravljenje pice, a mnoge peći su uništene tokom bombardovanja. Ljudi su morali biti kreativniji i genijalniji da bi pronašli zamenu za sastojke koji im nedostaju – izjavila je za BBC Simon Cinoto, profesor na Fakultetu za gastronomiju u italijanskom gradu Polencu.

Pica na kredit

A da bi sve bilo još bolje, upravo u periodu tokom i nakon rata su se doviljivi italijanski proizvođači pica dosetili još nečega. Čuveno italijansko „a ogge a otto“ je bila olakšavajuća okolnost za mnoge kupce, koji nisu bili u dobroj finansijskoj situaciji u to doba. Zapravo je to značilo da imaju mogućnost da pojedu danas, a da plate za 8 dana.

Ovaj običaj je ovekovečen i u filmu „Zlato Napulja“, u kome je igrala i Sofija Loren, koja je 2016. postala i počasna građanka Napulja. 

Da pica frita nije nastala tek u periodu posle rata ne smatraju svi. Primera radi, Fabio Parasećoli, profesor na Odeljenju za ishranu i studije hrane Univerziteta u Njujorku, smatra da se čak i u toku 16. veka mogu naći italijanski recepti, koji uključuju i prženje namirnica.

- Nisam potpuno uveren u teoriju da je pizza fritta iznenada nastala posle Drugog svetskog rata, jer nije bilo hrane i bilo je lakše pržiti nego peći. Da, to jeste sve tačno, ali mislim da je pržena pica nastala na kulinarskoj tradiciji koja je postojala od ranije – napomenuo je.

Video: Zbog ovog dečka bi svako gricnuo čak i živo meso, čizmu, limenku

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    2. decembar 2020 | 22:53

    Могли сте да нам дате рецепт за pizza fritta .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA