Bajka uživo: Da li ste posetili Dolinu vila u Rumuniji?

Dovoljno je samo da "bacite pogled" na ovo selo i da svakog trenutka s pravom očekujete da se odnekud pojave patuljci, Snežana, Crvenkapa...

  • 1
Dolina vila u Rumuniji; foto screenshot Youtube/Marius Musan Dolina vila u Rumuniji; foto screenshot Youtube/Marius Musan

U podnožju Karpata, u srcu Transilvanije, skriva se maleno rumunsko selo koje izgleda kao da je preseljeno iz bajke.

Sve kućice napravljene su od gline i peska, sa zamkom „Castelul de Lut Valea Zenelor“, odnosno „Glinenim zamkom iz Doline vila“.

Zanimljivo je da je ovaj turistički kompleks nastao usred srušenog sela Porumbacu de Sus, 26 kilometara zapadno od Sambate.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели ROMANIA | TRAVEL 🇷🇴 (@romaniainpics)

U želji da naprave jedinstvenu turističku destinaciju i prušte gostima povratak u detinjstvo, vlasnici kompleksa odlučili su da prilikom izgradnje kuća koriste isključkvo ekološke materijale. Takođe, svaka soba u svakoj od kuća u ovom turističkom kompleksu ima svoj zaseban ulaz, pa je privatnost zagarantovana.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Viziteaza Romania (@viziteaza_romania.1)

Ideja o izgradnji ovog nadasve neobičnog sela rođena je 2014. godine, kada su Razvan i Gabrijela, roditelji tada šestogodišnjeg Sebastijana, odlučili da se sklone iz gradske vreve.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Wedding Videographer (@duminciuc_bogdan)

- Napravili smo veliku promenu i poželeli da davnašnji san pretvorimo u stvarnost – kažu Razvan i Gabrijela.

- Strast prema putovanjima i žeđ za znanjem koncentrisali smo u koncept koji se u to vreme zvao „Kuća prirodnih priča“ i postepeno smo postavili temelje konačnog projekta koji smo nazvali „Dolina vila".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Romanian Photo (@romania_ig)

Kako kažu, magija i istrajnost zaslužni su za ono što ovo maleno turističko selo danas predstavlja - simbol tradicije i mira.

- Ispisali smo bezbroj stranica u knjigama naših života i želimo da je nastavimo sa dobrim ljudima, sa ljubiteljima prirode, putovanjima i novih izazova – poručuje ovaj mlad bračni par.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit-Romania.com (@visit_romania_com)

Fasada centralnog zamka predstavljala je poseban izazov; vlasnici su želeli da zidovi ostanu od girpsa, ali i da „dišu“ i da u isto vreme budu zaštićeni od vode. Na kraju su se opredelili za hidrauličnu krečnu boju sa prirodnim zaptivnim svojstvima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Paula | Traveler (@pau1aa1exandra)

Svečano otvaranje sela upriličeno je 2016. godine, kada su posetioci mogli da upoznaju kako zamak i okolne kuće, tako i prekrasan Vilinski vrt.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Norul 🇹🇩 (@norulmarius)

Masivna vrata, drveni prozori, drveni kreveti, nameštaj, kamin, pa čak i posuđe – sve je ručno rađeno, a za ovaj posao vlasnici „sela iz bajke“ angažovali su najbolje rumunske majstore.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Romanian Photo (@romania_ig)

Dvorac ima dva nivoa, 10 soba, dve kule i 50 prozora, a arhitektonski je u potpunom skladu sa prirodom. Magični pejzaž upotpunjuje veličanstvena priroda i predivan pogled na zelena prostranstva Rumunije...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA