≫ 

Kako će aerodromi izgledati posle pandemije?

Posle krize uvek sledi oporavak, pa će se to desiti i turističkoj industriji, ali kako ćemo bezbedno da letimo posle pandemije?

  • 1
aerodrom Foto: Pixabay
aerodrom Foto: Pixabay

Nema sumnje da je pandemija korona virusa imala katastrofalan uticaj na turističku industriju.

Globalni sektor izgubio je 320 milijardi dolara u prvih pet meseci ove godine i otpustio više od 120 miliona radnika, rekao je šef Ujedinjenih Nacija u avgustu.

Međutim, nemaju svi negativan stav o trenutnom stanju putovanja.

- U vazduhoplovstvu uvek postoji kriza - kaže dr Kersten Benz, profesor za vazduhoplovni menadžment na Frankfurtskom univerzitetu i bivši glavni komercijalni direktor "Austrian Airlinesa".

- Poremećaji su normalni. Obično imamo dve dobre, pa dve loše godine. Ali posle svake krize uvek sledi oporavak. Morate biti spremni na povratak potražnje - rekao je on za "Independent".

Kako će se promeniti kultura putovanja posle pandemije?

aerodrom Foto: Pixabay

Aerodrom kao metropola

- Aerodromi su danas mali gradovi po svom obimu - kaže Ti Osbaug, arhitekta i globalni lider u Genslerovoj vazduhoplovnoj praksi.

- Budućnost aerodroma je da će oni preuzeti funkcije koje robusni grad obuhvata. Medicinske ustanove, rehabilitacioni centri, velnes ponuda i teretane postaće norma u objektima koji idu napred - dodao je.

Praktičniji aerodromi, a ne veći

- Aerodromi će postati praktičniji, neće biti veći - kaže arhitekta Osbaug - Koristiće tehnologije poput veštačke inteligencije i biometriju za praćenje kvaliteta vazduha.

aerodrom Foto: Pixabay

Smatra da izgradnja većih terminala nije realna, niti potrebna.

Dizajn većih aerodroma obično nije ekonomski praktičan, dodaje Osbaug i ističe da su aerodromi ogromne zgrade, ali da veliki deo njihovog prostora nije dovoljno iskorišćen sigurnosnim funkcijama.

- Maksimalno korišćenje celokupnog raspoloživog prostora je način na koji aerodromi mogu preorganizovati prostor bez dramatičnih promena- kaže on.

Spoljni prostor

U budućnosti bi aerodromi mogli da šire svoje otvorene prostore.

- Aerodromi su definisani masivnim zatvorenim prostorima. Kako objekat prelazi u otvoreni koncept, mogu se uvesti nove otvorene prostorije. Neiskorišćeni prostori mogu da se pretvore u bašte - objasnio je Osbaug.

aerodrom Foto: Pixabay

Putovanje bez dodira

Upotreba aplikacija je jedan od načina na koji se aerodromi prilagođavaju pandemiji korona virusa, piše "Independent".

- Aerodromi već primenjuju aplikacije za ličnu identifikaciju i prijavu, proveru torbi, proveru temperature, kupovinu i zakazivanje parkiranja - kaže arhitekta.

Skraćivanje vremena za "check in"

- Putnici bi mogli da se prijave za svoje letove kod kuće, a na aerodromu samo da prođu kroz bezbednosnu proveru. Na taj način ljudi bi provodili znatno manje vremena na aerodromu - zaključio je Osbaug

Video: Postavljen aparat za bezkontaktnu kupovinu maski na aerodromu Nikola Tesla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    13. decembar 2020 | 19:15

    Izgledace kao i sada, bice pusti, letece samo ko mora. Mislim da ce se leteti samo privatnim charter letovima za grupe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA