≫ 

U najhladnijem mestu na svetu škole se zatvaraju tek kad temperatura padne ispod -52 stepena

Saznajte koja je najniža zabeležena temperatura u najhladnijem naselju na svetu

  • 6
dečak sneg grad hladno Foto: Pixabay

Zvanično priznato kao najhladnije naselje na Zemlji, malo rusko selo Ojmjakon verovatno je dom najizdržljivije dece na svetu.

Možete li da zamislite da svoju decu šaljete u osnovnu školu (od prvog do četvrtog razreda) na -50 stepeni? U Ojmjakonu je to prilično standardni postupak, jer se jedna škola u seoskom naselju zatvara tek kada temperature padnu ispod -52 stepeni.

Deca starija od 11 godina moraju da budu još otpornija jer ostaju kod kuće tek kada temperatura padne ispod -56 stepeni na Celzijusovoj skali.

Prosečne temperature u ovom periodu godine kreću se oko -50 stepeni , što znači da učenici svih starosnih grupa moraju da trpe hladnoću svakog jutra kada kreću u školu, piše "Index".

- Lokalna deca idu u školu sa roditeljima, a često i sa psima, dok učenici iz drugih sela moraju autobusom. Vožnja autobusom traje 10 do 18 minuta - rekao je nedavno lokalni fotograf Semion Sivtsev za "Siberian Times".

Evo kako izgleda svako jutro đacima iz ovog kraja Rusije:

- Snimao sam oko 9 sati ujutro 8. decembra i temperatura je bila oko -50 stepeni. Koliko je bilo hladno? Morao sam da imam rukavice u kojima mi nije bilo baš prijatno jer bi mi se u suprotnom prsti smrzli, a i ovako sam snimao veoma kratke intevjue - nastavio je Semion.

U decembru sunce izlazi u Ojmjakonu oko 10 sati, pa je u 9 sati, kada škola počinje, napolju još uvek mrak i temperatura je zaista niska. Deca ostaju u školi do 17 sati, otprilike tri sata posle zalaska sunca, pa se na putu kući bore sa izuzetno niskim temperaturama.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Prensa Acuario ®️ (@prensaacuario) által megosztott bejegyzés

Zanimljivo je da se -50 stepeni u Ojmjakonu ne smatra ekstremnom temperaturom. Malo seosko naselje je jedno od samo dva trajno naseljena mesta na svetu koja su svakog dana u januaru beležila temperature ispod −60,0 stepeni, a naselje takođe ima spomenik koji podseća na temperaturu od -71,2 stepena izmerenu u januaru 1924. godine.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Egor Burlov (@dekagosha) által megosztott bejegyzés

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    18. decembar 2020 | 20:14

    Ovaj moj nece peske u skolu kad je temperatura i plusu a kamoli u minusu.

  • 🙈

    18. decembar 2020 | 19:31

    Kuku Lele mene 😷🙋🔫🌍🌎🌏😷a korone jel ima kod njih???!!!

  • Nišlija

    18. decembar 2020 | 18:50

    Leeeleeeee.....idi begaj 🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA