Biser Dolomita: Najlepše selo u Italiji izgleda kao da je preseljeno iz knjige bajki

U selu Sveta Magdalena nalazi se istoimena crkva posvećena ovoj svetiteljki

  • 0
Sveta Magdalena; foto screenshot Youtube/Ola Art Sveta Magdalena; foto screenshot Youtube/Ola Art

Podno Dolomita, na severoistoku Italije, nalazi se najlepše selo u „čizmi“. Selo se prostire na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1.350 metara, okruženo je prelepim planinama i prostranim livadama, a podjednako je lepo tokom sva četiri godišnja doba.

Veoma je popularno za aktivnosti na otvorenom – skijanje i planinarenje tokom zimskih meseci, a za trčanje i šetnju tokom proleća, leta i jeseni.

Najprepoznatljiviji deo Svete Magdalene je istoimena crkva posvećena toj svetiteljki.

U najlepšem italijanskom selu danas živi otprilike 400 ljudi i svi se bave turizmom.

Raskošna domaća hrana koju čine sinergija rustikalnih italijanskih ukusa i uticaja austrijske kuhinje goste Svete Magdalene inspirišu da se iznova vraćaju u ovaj deo Italije.

Ujedno, Sveta Magdalena je idealna polazišna tačka i za istraživanje Parka prirode Puez-Odle, koji s pravom nosi epitet „otvorene knjige o Dolomitima“.

U leto 2009. godine Dolomiti su, zbog svoje živopisne lepote i izuzetnog geološkog i geomorfološkog značaja, upisani na UNESCO-vu listu svetske baštine. Ova lista uključuje, nakon izuzetno selektivne procedure, prirodna ili kulturna dobra koja se smatraju izvanrednim i jedinstvenim u svetu i čija je zaštita od značaja za celokupnu međunarodnu zajednicu.

Ljubitelji planinarenja teško će odoleti da ne posete Dolomite, planinski masiv u severnim italijanskim Alpima sa 18 vrhova. Ovde možete videti najlepše planinske panorame na svetu sa vertikalnim stenama, strmim liticama, zelenim livadama, bučnim vodopadima i prostranim dolinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA