≫ 

Da li ste probali alfajorese? Slavni Mesi ih je dobijao kao nagradu svaki put kad da gol

Argentina je sinonim za najvećeg proizvođača, ali i potrošača ovog ukusnog slatkiša

  • 3
Alfajores: foto Pixabay Alfajores: foto Pixabay

Svaka zemlja ima gastronomske specijalitete, slatke i slane, po kojima je poznata širom sveta. Argentinski alfajores se najčešće priprema od dva sloja keksa, koja su pripojena ukusnim filom i obično prelivena čokoladom ili prah šećerom, odnosno kokosovim brašnom.

Za ljude u Argentini, to je simbol njihove nacionalne kuhinje. Za turiste je to uživanje u ukusima lokalnih gastronomskih specijaliteta.

Prema podacima Turističke zajednice Buenos Ajresa, godišnje se u Argentini proda otprilike milijarda alfajoresa, a stotine vrsta tog kolača dostupno je u pekarama, kisocima i super marketima širom zemlje.

Može se reći da je ta poslastica deo savremene argentinske kulture.

Kada je bio mladić, jedan od trenera Lajonela Mesija nagrađivao ga je alfajoresom kad god bi postigao gol – ističe BBC Travel.

Iako je reč o naizgled jednostavnom slatkišu, alfajores ima ne samo dugu, nego i brlo složenu istoriju.

Autor bloga, koji je posvećen samo ovoj poslastici navodi da ovi kolači potiču iz najranije 8. veka, kada je arapski biskvit sa šećerom, sirupom, orasima i cimetom tokom mavarskog osvajanja stigao na Iberijsko poluostrvo. Kasnije su te verzije izmenjene.

Alfajores: foto Pixabay Alfajores: foto Pixabay

Lingvisti smatraju da naziv alfajores potiče od arapske reči „al-fakher“, u značenju luksuzno ili od stare arapske reči „al-huasu“, što bi značilo punjeno.

Cilindričnog oblika i napravljeni od mledenih badema, lešnika, prezli, šećera, meda i začina poput cimeta, te verzije ove poslastice se još uvek u određenim delovima Španije jedu tradicionalno, za Božić, dok su u pojedinim delovima zemlje dostupni tokom cele godine.

U različitim oblastima Latinske Amerike i u zavisnosti od toga koja bi ga domaćica pripremala, zavisiće i kakvog tačno ukusa je alfajores.

Turisti ih mogu probati i u Meksiku, Peruu i Čileu, a ipak se smatraju argentinskim specijalitetom. Argentina je sinonim za najvećeg proizvođača, ali i potrošača alfajoresa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Cami Chamy - HEALTH COACH 💕 (@camichamy)

Najpoznatija vrsta kupovne poslastice je marplatense, kolač napunjen filom i prekriven čokoladom. Naziv potiče od primorskog grada Mar del Plata, mesta odakle je potekla Havanna, koja je još 1947. godine otvorila prvu pekaru, a sada ima nekoliko prodavnica i kafića u Argentini.

Naravno da se i za tu vrstu poslastice javljaju brojne razlike u odnosu na originalan recept. Na policama prodavnica se mogu naći alfajores prekrivene šećernom glazurom ili jogurtom, na primer. Često se nalaze i punjeni puterom od kikirikija, džemom, rumom ili viskijem, na primer.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nina Aranda (@ninaapastry)

Sem toga, postoje na tržištu i veganski i bezglutenski alfajoresi, ali i pirinčani i drugi.

Uprkos velikoj popularnosti na području Argentine, alfajores su relativno malo poznate u ostatku sveta. Ali to sada počinje da se menja, budući da je kompanija Havana otvorila prodavnicu na Floridi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Dulce Bonche • Reposteria (@dulcebonche)

- Postoje i prodavnice Havana u Španiji, a preko 100 njih u ostalim delovima Latinske Amerike. Godišnje prodamo oko pola miliona alfajora u SAD i imamo u planu da otvorimo još lokacija, što je sve stopirano zbog pandemije. Alfajores ima fenomenalan potencijal – napomenuo je Mariano Oliva, Izvršni direktor kompanije Havanna USA.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA