≫ 

Vodič kroz marokansku gastronomiju: Većina specijaliteta bi oduševila svakog gurmana!

Šta vredi probati u ovoj šarenoj i magičnoj državi?

  • 0
tažin Foto: Pixabay

Ništa ne zvuči tako egzotično kao marokanska kuhinja. Neka tradicionalna jela Maroka toliko su ukusna da nijednog gurmana ne mogu da ostave ravnodušnim. Opet postoje i određeni specijaliteti koje možda ni najhrabriji putnici ne bi smeli da okuse.

"Marokanski viski"

Čaj je sigurno prvi ukus s kojim se susretnete po dolasku u ovu zemlju. Najčešće posle obroka u restoranima služe zeleni čaj sa domaćom nanom, a zbog boje i služenja u maloj čaši, ovaj čaj je dobio nadimak "marokanski viski".

Kuskus

Kuskus je nacionalno jelo Maroka. To je kaša od pšenice koja se služi uz meso i bareno povrće. Iako se najčešće pravi od pšenice, u pojedinim područjima upotrebljavaju se i ječam i proso.

Tradicionalno, kuskus se sprema petkom i za posebne prilike. Možete ga pronaći u gotovo svakom restoranu ili kafiću.

kuskus Printskrin: Youtube/Cuisine Marocaine

Tažin

Tažin je zapravo zemljana posuda u kom se služi istoimeno jelo. U pitanju je meso, obično piletina ili jagnjetina, uz krompir, šargarepu, luk i puno začina.

tažin Foto: Pixabay

Harira

Čorba od leblebije, jagnjetine i paradajza je jelo kojim muslimani u Maroku obično prekidaju Ramadanski post. Posle celodnevnog lutanja ovim čarobnim i šarenim kraljevstvom prijatno će vas zasititi ova čorba.

harira Printskrin: Youtube/Middle Eats

Bastila

Najpoznatija pita, obično punjena filom od pilećeg mesa, peršuna i mlevenog badema i posuta cimetom. Marokanske domaćice ovu pitu spremaju gotovo svakodnevno.

bastilla Printskrin: Youtube/Cooking Fantasies

Kaktusov plod

Na ulicama Marakeša lako možete da naiđete na štand sa kaktusovim voćem. Ukoliko želite da isprobate sočnu i slatku voćku, prodavac će vam na licu mesta oljuštiti.

kaktus Printskrin: Youtube/MoroccoPinoyEats

Sok od trske

Na velikom užurbanom trgu Džama el-Fna možete sebi da kupite sveže ceđenu trsku, veoma sladak i ukusan napitak kakav nigde još niste mogli da probate.

sok od trske Printskrin: Youtube/OurTour Blog

Hrana za najhrabrije

Na velikoj pijaci kod trga Džama el-Fna, imate priliku da isprobate specijalitete kao što su čorba od puževa i kozji mozak.

Iako ne deluju privlačno, mnogi meštani tvrde da su ova jela veoma ukusna.

supa od puževa Printskrin: Youtube/Bohemian Kitchen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA