≫ 

Planina koja se smatra "živim bićem": Neki veruju da je ovaj vulkan kovačnica jednog grčkog boga

Meštani smatraju da će im Etna poštedeti kuću ako na stolu ostave poseban poklon

  • 0
etna Foto: Pixabay

Veliki vulkan poput Etne oduvek je budio strah i poštovanje meštana Sicilije. Stoga nije ni čudno što na najvećem italijanskom ostrvu i dalje kruže legende o toj planini.

Drevni mit

Neke od legenda i mitova o ovoj planini su opstale još iz drevne Grčke. Veruje se da se Hefest, grčki bog vatre i kovačkog zanata zaljubio u ostrvo, a odlučio da planinu Etnu koristi kao kovačnicu, pa otuda iz nje povremeno izlaze varnice.

Savremena legenda

U novije vreme su se razvile nove legende, a najpoznatija od njih je ona o pobožnoj braći.

Legenda kaže da su se dva mlada brata našla sa roditeljima na velikoj nadmorskoj visini na planini kada je erupcija počela. Mladići su odlučili da po svaku cenu spasu svoje roditelje, pa su ih stavili na leđa i krenuli put podnožja Etne. Međutim, njihovi roditelji su bili teški, pa mladići nisu mogli brzo da trče. Spotakli su se i pali, a lava je bila iza njih. Tada su počeli da se mole, a lava se podelila na dve strane i tako im sačuvala živote.

Vulkan Etna Foto: Tanjug/AP

Običaji

Seljaci koji žive u blizini tretiraju Etnu kao živo biće. Iz tog razloga, ako se erupcija previše približi kući ili gradu, neki ljudi ostavljaju flašu kvalitetnog vina na stolu.

Još uvek se veruje da će Etna, ceneći poklon, poštedeti kuću. Iako zvuči neobično, neki meštani veruju da ovaj običaj pomaže da umilostive ljutiti vulkan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA