Živopisni neoklasicizam: Poduhvat arhitekte koji je ujedinio klasicizam i renesansu

Palata je trebalo da postane porodična kuća grofa Konstantina Ksida i njegove supruge grofice Ekaterine Levašove

  • 0

Ruski arhitekta Ivan Fomin odvažio se na smeli eksperiment, odlučivši da u jednoj zgradi kombinuje dve kuće u potpuno različitim stilovima, što je živopisan primer neoklasične arhitekture u Ukrajini.

Ako na palatu gledate sa strane reke, tada takozvana "rečna" fasada zgrade, zidana sivim kamenom nalik granitu, podseća na kuće izgrađene u stilu ranog klasicizma, dok druga, prednja, zamišljena je u stilu tipičnih renesansnih vlastelinstava sa šestougaonim tremom.

Krov vile bio je krunisan kupolastom rotundom, koja je uništena tokom Velikog otadžbinskog rata.

Pored toga, prema projektu, u ansamblu palate trebalo je da bude oktaedarska kula sa puškarnicama, koja je sačuvana od 1534. godine i u različitim godinama služila je kao zaštita od upada Turaka i Tatara. Vila je bila džamija, a korišćena je za radionice i skladišta, dok je novembra 1976. godine na gornjim spratovima zgrade otvoren je Muzej istorije.

Prema istorijskim dokumentima, palata je ostala nedovršena. 1915. godine rad je obustavljen zbog izbijanja Prvog svetskog rata.

Zbog trenutne političke situacije, vlasnici su bili prinuđeni da emigriraju. Posle toga je nedovršena palata Ksido korišćena i kao hotel i kao elektrotehnička obrazovna institucija, čak je u njoj bila i uprava NKVD-a.

Video: Danas je ovo mesto u kome žive duhovi sećanja: Dvorac koji se ne nalazi na mestu gde se ne očekuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA