≫ 

Tunis je omiljena destinacija mnogih Evropljana: Provode zimu u Africi i za to imaju dobre razloge

Penzioneri iz većine zemalja Evropske unije, ali i građani Srbije, godinama biraju Tunis kao savršeno mesto za odmor od januara do maja

  • 6
foto Pixabay foto Pixabay

Ko voli pesak sitan poput pudera, prekrasno more i palme koje se njišu na toplom pustinjskom vetru, bez razmišljanja će odabrati Tunis kao destinaciju na kojoj će provesti godišnji odmor.

U poslednje dve decenije građani Srbije od kraja maja do druge polovine oktobra letuju u ovoj afričkoj zemlji. Najčešće biraju tri destinacije – Jasmin Hamamet, Sus i Port el Kantaui, a ređe Đerbu, ostrvsko letovalište koje je nešto skuplje, ali zato nudi drugačiji doživljaj letovanja.

Ali, i tokom zime hoteli u Tunisu su puni. Gosti ove afričke zemlje od januara do maja mahom su penzioneri iz zemalja Evropske unije koji mesecima žive u hotelima duž obale mora. Poslednjih godina sve je više i gostiju iz Srbije koji odlučuju da barem mesec dana provedu u Tunisu. Temperature tada nisu visoke, kreću se do dvadesetak stepeni, kupanja u moru nema, ali zato gotovo svaki hotel ima makar jedan unutrašnji bazen u kom možete da se brčkate.

foto Pixabay foto Pixabay

Razloga za odluku o boravku u Tunisu u prvih pet meseci kalendarske godine je više, a primarni je novac. Naime, hotelijeri u Tunisu znaju da je prazan krevet ujedno i najskuplji krevet, pa kad sezona prođe dramatično obaraju cene ne bi li tokom cele godine imali popunjene kapacitete.

Tako, primera radi, turističke agencije u Nemačkoj prodaju aranžmane u trajanju od mesec dana u hotelima sa tri, četiri i četiri superior zvezdice za oko 1.000 evra po osobi. U aranžman je uračunat avio-prevoz i usluga na bazi „on inkluziv“, a smeštaj je u dvokrevetnoj sobi. Strancima se više isplati da žive u hotelu mesec dana i promene okruženje nego da ostanu u svojoj domovini, spremaju hranu, plaćaju održavanje higijene stana ili sami čiste, peru, peglaju...

Uz to, imaju priliku da uživaju u predivnom ambijentu, šetaju besprekorno uređenim pešačkim stazama kojima su letovališta povezana, idu na izlete koji su van sezone upola jeftiniji, cenkaju se sa trgovcima na tradicionalnim sukovima...

Jedini vanredni trošak na koji moraju da računaju je flaširana voda, jer ona iz vodovoda nije preporučljiva za piće. Takođe, i vanpansionske usluge su pristupačne, pogotovo u odnosu na evropske cene. Primera radi, kafa u kafiću košta do dva evra, sok isto toliko, a prosečna cena ručka u boljem restoranu je oko 15 evra za dve osobe.

Pandemija korona virusa poremetila je mnogo toga, a pre svega putovanja. Ali, hoteli u Tunisu ni zbog pandemije nisu bili zatvoreni. Deo njih pretvoren je u karantinske hotele u kojima sedam dana borave gosti koji dolaze iz zemalja sa „narandžaste ili žute liste“, a posle negativnog PCR testa mogu da se prebace u hotele koje su platili za odmor.

foto Pixabay Fontana na trgu u Port el Kantauiju: foto Pixabay

Tokom zime i proleća u Tunisu ima i mnogo gostiju iz Srbije. To su mahom penzioneri koji su radni vek proveli u inostranstvu, a žele da hladan period godine provedu na Sredozemnom moru. Za naše državljane cene boravka su nešto više i kreću se od 1.200 evra. U tu cenu nije uračunato samo zdravstveno osiguranje. Sada je cena dodatno povećana zbog PCR testa koji je neophodan za ulazak u Tunis (jedno vreme nije bio obavezan), ali i zbog dodatnog testa koji državljani Srbije moraju da urade po povratku iz ove afričke zemlje.

Iako je u Tunisu odavno proglašeno vanredno stanje, bezbednost turista je na visokom nivou. Tunišani su svesni da im turizam donosi veliki novac, kao domaćini su izuzetno ljubazni i predusretljivi i ne dozvoljavaju da političke (ne)prilike u zemlji oseti ijedan gost koji dolazi iz inostranstva.

Zato će, s druge strane, dati sve od sebe da vam boravak u njihovoj domovini ostane u najlepšem sećanju.

Sobarice će vam svakog jutra drugačije aranžirati posteljinu i peškire, konobari će vas iznenaditi posebno dekorisanim tanjirom sa voćem, a u svakoj prodavnici suvenira će vas nazvati „bratom“ ili „sestrom“ kad čuju da dolazite iz Srbije. Tunišani obožavaju Srbe, a mnogo je onih koji i dalje pamte Tita i vezuju Srbiju za "Titovu Jugoslaviju".

Ako već sada planirate odmor u maju, trebalo bi da znate da su naše agencije već pripremile posebne cene aranžmana za odlazak u jednu od najbogatijih zemalja Afrike.

Tako možete provesti čak 21 dan za oko 850 evra od druge polovine maja u odličnom hotelu u Port el Kantauiju, brčkati se u moru i "napuniti baterije". U cenu su uračunate i boravišna taksa, i zdravstveno osiguranje, i oba PCR testa - ako nam i tada budu bili potrebni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BB

    21. februar 2021 | 10:02

    Ne preterabajte. Licno sam bila u Tunisu u Monastiru. Ne preporucujem nikom ferije u Tunisu. Isla sam preko Evropske agencije sa suprugom. Hotel prljavstina, Duseci svi u flekamia i dlalama, kupatilo masno od prljavstine. Konobari nas posmatraju ko kriminalce, sobaricu sam zatekla da pretura po nasim koferim, hrana uzasna. Voznja taksijem uzas, voze bez ilakvoh postovanja pravila, vidi se asfalt kroz rupu na podu auta. Vratili nam 100 eu laznu novcanicu u Hotelu. !!!!!!Opticka varka izgleda lepo na slici. Na svakom koraku prevaranti. Policajav nosi samo Blusu od policije sve drugo privatno odelo , prljave patike, glot. U glavnom gradu Tunisu na aerodromu policajci kao u Americi, Seici i raznorazni ....,, Jeftino nije vec naprotiv, Sve sto date konobari zadrzi u djepu, prodavnice pune falsifikovamih marki tasni, odela . Jednostavno iz iskustva vam kazem zaobidjite. Da nisam ponela nekolko pakovanja plazmo umrla bi gladna. uzas.,,

  • Ruja

    21. februar 2021 | 10:13

    Tunis je predivan bio 15 dana ,hrana,plaže,izleti...Sve za desetku

  • Hey

    21. februar 2021 | 10:05

    Pa u zemljama Jugo Istocne Azije sve to ce vas kostati duplo cak i vise jeftinije sa raznovrsnijim , lepsim i slobodnijim provodom za razliku od tih islamskih zemalja ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA