Odmor u Egiptu možete iskoristiti i na drugačiji način: Upoznajte sve lepote reke Nil

Za turiste je nainteresantniji deo reke od Asuana do Luksora, na kome se nalazi blago drevnog Egipta

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Na više od 6.650 kilometara, između Sredozemnog mora i jezera Viktoria prostire se reka Nil. Ipak, iako ima izuzetno dugačak tok, turistima je najzanimljiviji potez u južnom Egiptu. i to između Asuana i Luksora.

Taj deo reke je izuzetno atraktivan prvenstveno zato što se na obalama Nila u tom delu nalazi drevno blago starog Egipta. Neke od najvećih, ali i najzanimljivijih i najpoznatijih građevina, koje su izgrađene u doba postojanja Starog Egipta se upravo tu nalaze.

Hram Karnak, Dolina kraljeva i hram krokodila u Kom Ombu, ali i ostrvo Philae su samo neke od njih.

Istini za volju, pejzaži duž celog toka reke nije su zaista neverovatni: mozaik safirne boje reke, smaragdno zelenih pejzaža u njenoj okolini, pa sve do rubin crvene boje, koja se može videti tokom zalaska sunca nad nepreglednom Saharom.

Zahvaljujući ponudi lokalnih kompanija, mnogi turisti se odlučuju i za krstarenje Nilom, kako bi posetili neke od atrakcija. Naravno treba izabrati odgovarajući period godine kako bi uživanje u tim izletima bilo kompletno.

Reka Nil Foto: Pixabay

Osim modernih brodova za krstarenje, nudi se mogućnost i plovidbe velikim brodovima koje pokreću jedra, a koji su bili naročito popularni krajem 19. i početkom 20. veka. Većina njih poseduje od 6 do 10 kabina. Gotovo u svakoj kabini postoje i odvojena kupatila sa tuševima, a takozvane luksuzne dahabije nude gostima mogućnost uživanja i u zajedničkim trpezarijama i dnevnim boravcima.

Ovo putovanje se može rezervisati kod lokalnih turističkih kompanija.

I moderni brodovi za krstarenje i dahabije nude mogućnost turistima da upoznaju deo Nila između Asuana i Luksora, te da posete i drevne egipatske hramove u Kom Ombo, Esni i Edfu.

Naravno da postoji mogućnost da ceo taj deo Egipta putnici obiđu i drumskim putem, ako to žele. Ali je ipak mnogo atraktivnije ukoliko se odluče za plovidbu.

Reka Nil Foto: Pixabay

Postoji i manja atraktivna opcija, ali nju obično biraju putnici koji žele da dožive autentično iskustvo.

U pitanju su jedrilice poznate kao „felucca“ za krstarenje Nilom, koje podrazumevaju da će putnici spavati na otvorenom, odnosno na palubi i to u vrećama za spavanje. Takođe je potrebno i da se sa posadom dogovore oko pripreme hrane i oko toga šta je neophodno da se obezbedi za putovanje od namirnica. A što se toaleta tiče, oni su dostupni na obali.

Ipak, ako se opredelite za ovu opciju, uživaćete onako kako su hiljadama godina unazad putovali Egipćani.

Šta videti na Nilu?

Ovde fokus ipak stavljamo na potez između Asuana i Luksora. Osim ovih gradova, možete videti i asuansku visoku branu, zatim svetilište boginje Izide, Philae, koje se nalazi na listi Svetske baštine UNESCO.

A ako se odlučite na ovo putešestvije, možete posetiti i Kom Ombo, zatim Esna i Edfu hram, kao i Nubijski muzej, te hram Karnak i Dolinu kraljeva. Svakako ćete uživati i u arheološkom i u prirodnom bogatstvu Egipta, ali i u samom putovanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA