≫ 

Zaspite na ostrvu, a probudite se na poluostrvu: Magično mesto na zapadu Francuske

Neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom

  • 0

Mon Sen Mišel je neverotan grad, zamak, ostrvo i opatija smešten na zapadnoj obali Francuske. Stenovito ostrvo u kanalu Lamanš udaljeno je na kilometar od Normandije.

Pored  prelepe arhitekture, zanimljivost ovog mesta je da tokom plime more prekrije put do njega.

Na vrhu ostrva od 55.000 kvadratnih metara smešten je manastir, sazidan u osmom veku.

Srednjovekovni grad, udaljen na četiri sata od Pariza, našao se i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Pored toga, smatra se i jednim od najposećenijih mesta u Francuskoj, piše Nacionalna geografija.

Ovde su snimljeni filmovi poput "Čovek sa gvozdenom maskom" i "Tri musketara".

Mon Sen Mišel

Foto: Pixabay

Istorijat

 

Sve do izgradnje prve crkve u osmom veku ostrvo je nosilo ime Mon Tomb (Brdo Grobnice), jer je svojim izgledom podsećalo na uzvišenje grobne humke.

Opatija je napuštena 1790. godine posle Francuske revolucije. Sve dok se monasi na nju nisu vratili 1969. godine, ostrvo je služilo kao zatvor, a nosilo je ironičan naziv Mon Libr, odnosno Slobodno brdo. U tamnicama Mon Libra svojevremeno je bio zatočen i poznati francuski pisac Viktor Igo.

Centralni deo zamka čini crkva izgrađena u jedanaestom veku. Jedno od najlepših mesta u ovom samostanu je bašta koja se nalazi odmah pored crkve, a veoma je značajna jer povezuje sve puteve i sobe.

Na ulaznim kapijama grada nalazi se amblem grada, koji predstavlja dva lososa koji plivaju u suprotnim smerovima. Pored toga, na ulasku u grad je istaknuta i informacija do kada bi tog dana trebalo da napustite poluostrvo ako ne želite da plivate.

To je obično u letnjim mesecima do 19, a u zimskim do 17 časova, tako da je u obi

Video: Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na Kritu

lazak ostrva najbolje krenuti oko podneva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA