Bio je deo Puta svile, a sada želi da postane turistički centar: Turkestan na mapi svetskih putnika

Grad u Kazahstanu ima mnogo toga da ponudi turistima

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Prvi dan decembra 2020. bio je ključni trenutak za Turkestan – tada je prvi avion iz iz Nur Sultana, glavnog grada Kazahstana, sleteo na novootvoreni aerodrom u Turkestanu.

Ovaj grad nekada je bio deo Puta svile i ujedno jedno od najistaknutija mesta Evroazije sa arheološkim zapisima koji datiraju iz 4. veka.

Grad je dugo bio duhovni centar koji je privlačio hodočasnike iz celog regiona. Odlazili su u mauzolej Hodže Ahmeda Jasavija, pesnika i sufističkog mistika Turkestana, koji je ovde živeo tokom 11. veka i koji je zaslužan za pretvaranje grada u središte duhovnosti i islamske filozofije. Mauzolej sa spiska UNESCO-a iz 15. veka smatra se remek-delom srednjovekovne arhitekture.

Ipak, uprkos svemu navedenom, jedini posetioci Turkestana bili su hodočasnici i posetioci iz susednog Uzbekistana. Zapravo, u grad u kom živi 176.000 stanovnika stranci su retko dolazili.

Ali 2018. to je počelo da se menja. Grad je postao regionalni centar novoimenovane regije Turkestan u Kazahstanu. Više od milijardu dolara uloženo je u razvoj gradske infrastrukture i pretvaranje u duhovno i kulturno središte Kazahstana, a potom i u, nadaju se lokalne vlasti, uspešno turističko odredište.

Grad je pretvoren u ogromno gradilište, a na sve strane počela je da „niče“ „džungla kranova“. Podignute su nove velelepne zgrade poput hotela „Riksos“, Međunarodnog univerziteta za turizam, brojnih muzeja...

Lokalne vlasti planiraju da uravnoteže novi infrastrukturni razvoj, istovremeno se trudeći da grad zadrži svoje istorijske korene.

- Ovo je važan izazov za nas – izjavio je za Travel magazin predstavnik gradske vlasti Turkestana. - Uprkos velikom razvitku grada, mi čuvamo 1.500 godina bogate istorije i svih kulturnih mesta i svetilišta koja datiraju iz 4. veka. Želimo da podstaknemo turiste da posete lokalne kafiće i prodavnice. Tako će posetioci imati prilike da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Kazahstana, i istovremeno doprineti ekonomskom razvoju regiona i blagostanju lokalnih stanovnika.

Kakve su šanse da Turkestan postane sledeća top turistička destinacija u regionu?

Dobri poznavaoci prilika kažu da je gradskim vlastima ostalo još dosta posla. U gradu je malo vodiča, a još manje stanovnika koji znaju engleski jezik, što će otežati komunikaciju sa stranim turistima.

Takođe, na najpoznatijim platformama za bukiranje smeštaja postoji malo opcija za hotele, a zbog pandemije korona virusa za sada je malo i međunarodnih turističkih kompanija koje su zainteresovane za ovaj deo sveta.

Ipak, možda je najveći izazov nedostatak informacija o Turkestanu i onome što on može da ponudi. Grad pretenduje da postane turistička atrakcija, ali za sada nije uradio mnogo po pitanju vlastite promocije.

Uprkos svemu navedenom, osnova i potencijal za turistički uspeh Turkestana u vremenu koje dolazi postoji. Ovaj grad je fascinantno odredište za one koji su zainteresovani za istoriju i kulturu ovog dela sveta i Puta svile.

Pored toga, mogućnost da se iskusi autentična kazahstanska kultura i tradicija - kako nekadašnja, tako i moderna - ne postoji nigde drugde. Domaćinstva raspoložena da ugoste turiste iz inostranstva, mogućnost da stranci nauče da pripremaju specijalitete lokalne kuhinje ili da uživaju u jahanju na selu samo su neke od atrakcija koje Turkestan može da ponudi.

U isto vreme, za goste koji su navikli na udobnost i luksuz tu su hoteli „Riksos“ i „Hilton“ koji će zadovoljiti najistančanije ukuse svetskih putnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA