≫ 

Tajne koje kriju čuvene svetske građevine: Na vrhu Ajfelovog tornja nalazi se stan

Simboli mnogih gradova imaju neku sitnicu, za koju retki znatiželjnici znaju. Mi vam ovom prilikom otkrivamo neke od njih

  • 1
Ajfelov toranj, Pariz Foto: Pixabay

Dela arhitekture koja su postala simboli pojedinih zemalja i danas privlače pažnju. Neka zbog svog čudnog izgleda, a neka zbog pojedinih detalja za koje ne postoji sto posto tačno objašnjenje.

Za neke misterije koje prate takva dela ste verovatno već čuli, ali za mnoge je još verovatnije da niste.

Ajfelov toranj u Parizu

Na vrhu čuvenog Ajfelovog tornja se nalazi i stan, koji je tvorac ovog francuskog spomenika napravio za odmor i prijem gostiju. On sadrži dnevni boravak, dve spavaće sobe, kuhinju i kupatilo.

A možete li samo zamisliti kakav pogled ima?

Danas se u njemu nalazi muzejska postavka, koja sadrži i voštane figure Gustava Ajfela i Tomasa Edisona, koji su tu jednom prilikom imali dug razgovor.

Kip slobode u Njujorku

Mnogim turistima koji posećuju simbol grada Njujorka promakne vrlo važan detalj. U podnožju ove statue nalaze se delovi prekinutog lanca.

Kip slobode napunio 132 godine! Foto: Wikipedia

Razlog za to je jednostavan. Ovu statuu su stanovnici Francuske poklonili Sjedinjenim Američkim Državama povodom sto godina od početka Američke revolucije i ona, osim slobode i demokratije, simbolizuje i ukidanje ropstva.

Krivi toranj u Pizi

Iako mnogi znaju za ovu atraktivnu italijansku građevinu, istina je da zapravo niko ne zna ko ju je izgradio. Zvonik za katedralu u Pizi je građen bezmalo 200 godina, pa se pretpostavlja da je to i osnovni razlog što se ne zna tačno ko je graditelj.

toranj u pizi Foto: Pixabay

Prema istorijskim izvorima, Bonano Pizano je izradio plan izgradnje, ali se pretpostavlja da je to ipak možda bio Diotisalvi, koji je u istom stilu izgradio krstionicu, smeštenu nadomak tornja, odnosno zvonika.

Big Ben u Londonu

Sve do 2012. godine je zvaničan naziv simbola britanske prestonice bio „Zvonik Vestminsterske palate“. Danas je njegov zvaničan naziv „Kula Elizabeta“.

Big Ben, London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija Big Ben u suton, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Foto: Public domain/© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

A otkuda naziv Big Ben, niko sa sigurnošću ne zna. Prema jednoj teoriji, naziv se dovodi u vezu sa čovekom koji je vodio livnicu, u kojoj su izrađena zvona za kulu. Prema drugoj, nazvan je po Benu Kauntu, bokseru teške kategorije, koji je živeo tokom 19. veka i bio poznat kao Big Ben.

Golden Gejt, San Francisko

Viseći most koji okrug Marin povezuje sa San Franciskom nosi naziv Zlatna kapija. Ali on ipak nije zlatne boje, nego narandžaste.

Posle dobijanja dozvole od američke mornarice za gradnju tada najvećeg visećeg mosta na svetu, sledio je dogovor o boji. Predstavnici mornarice su smatrali da treba da bude obojen tako da se smenjuju žute i crne pruge, jer bi tako bio vidljiv čak i kada je magla.

Most Golden Gejt, San Francisko Foto: Tanjug/AP

Međutim, glavni arhitekta Irving Morov je ipak uspeo da ubedi predstavnike mornarice. Tako je most obojen u tamnije narandžastu boju.

Video: Njen muž stalno stoji podignut... udala se za Ajfelov toranj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    9. mart 2021 | 09:30

    Pogled neverovatan kad je lepo vedro vidi se okean sa dvogledom i Amerika daleko joj lepa kuća

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA