≫ 

6 najneobičnijih gradova na svetu i selo koje ima svog blizanca: Ljudskoj mašti nema kraja

Najplavlji grad na svetu, grad u kome postoji više grobova nego stanovnika i još mnogo šta se krije širom sveta

  • 0
Gradovi sveta, mapa Foto:Pixabay/esteldelpi

Svaki grad na svetu ima nešto po čemu je jedinstven. Ali neki od njih su toliko neobični, da je prosto za nepoverovati da postoje.

1. Grad u kome je zabranjeno umreti

Pored toga što je glavni grad Svalbarda, norveške prekomorske teritorije, Longjir je i najveći grad tog dela zemlje. Smešten je na na najvećem od Špicberških ostrva i u njemu živi nešto više od 2.000 ljudi.

U ovom gradu je, praktično zabranjeno da neko umre, iako u njemu postoji groblje. Međutim, ono poslednjih 70-ak godina nije korišćeno. Razlog za to je krajnje bizaran i ima veze sa klimom tog područja. Naime, tela se zbog jakih mrazeva ne raspadaju, pa često budu na meti divljih zveri.

Stanovnici jednog od najsevernijih gradova, za koje se pretpostavlja da im se bliži kraj života, obično se avionom prevoze u kontinentalni deo zemlje.

2. Grad na granici dve države

Administrativno grad Bisingen am Hohrajn pripada Nemačkoj. Međutim, ekonomski pripada Švajcarskoj. Zvanično se smatra nemačkom enklavom u Švajcarskoj.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Germany Na Teerak (@germanynateerak)

Specifičan je po tome što je zvanična valuta u ovom nemačkom gradu švajcarski franak. A grad ima i dva poštanska broja – jedan nemački, drugi švajcarski. Građani koriste i nemačke i švajcarske telefonske brojeve.

3. Austrijsko selo u Kini

Poznato je da se na teritoriji Kine mogu videti verne replike mnogih znamenitosti gradova širom sveta.

Ali u Kini postoji i vrlo verna replika austrijskog sela Halštat. Od 2011. godine u kineskoj provinciji Guandžong danas možete prošetati uličicama, koje su potpuno iste kao u u austrijskom Halštatu, koji se nalazi na oko 70 kilometara od Salcburga.

4. Poslednji slobodan grad

Oko 270 kilometara od Los Anđelesa i oko 160 kilometara od San Dijega, na oko 640 hektara se prostire kalifornijski grad Slab.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Teddi Johns Isherwood (@tlisherwood)

Stanovnici ovog grada su uglavnom skitnice i ljudi koji nemaju gde drugo da odu, a žele da žive slobodno. Oni žive u prikolicama, bez tekuće vode i struje. Nemaju adresu, ali ni obavezu plaćanja poreza ili komunalija. Upravo zato Slabe se smatra poslednjim slobodnim gradom u Americi, ali i u svetu.

5. Pećinski grad

Pripadnici lokalnih berberskih plemena su zaslužni za to što se za tunižanski grad Matmata čulo u svetu. Oni su, naime, gradili kuće tako što su kopali dublje jame, a zatim su na njihovim obodima gradili prostorije. Te prostorije su zatim povezivali hodnicima, koji podsećaju na pećinske.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mahmoud TourismDiscoverTunisia (@mahmoud.labidi)

Čak je 22 dana tokom 1969. godine bez prekida padala kiša u tom gradu, što je poplavilo mnoge od ovih građevina. Iako je stigla pomoć države u vidu gradnje nadzemnog naselja Matmata, gotovo svi stanovnici su se kasnije vratili u svoje podzemne kuće.

6. Najplavlji grad na svetu

Zidovi i vrata građevina, pa čak i stepenice u marokanskom gradu Šefšauen su različitih nijansi plave boje.

Arhitekturu grada karakterišu elementi španske i mavarske kulture.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 🌍Morocco Chefchaouen (@chefchaouen_city)

Dve su teorije o tome zbog čega je korišćena plava boja u tolikoj meri. Prema jednoj, za to su zaslužne jevrejske izbeglice, koje su ovde živele 30-ih godina prošloga veka. Ta boja je u judaizmu značajna, jer se vezuje uz nebo i Božije zapovesti. Druga teorija, koja je okrenuta praktičnosti, veli da je to zato da bi lokalno stanovništvo „prevarilo“ mnogobrojne komarce, kako bi pomislili da je to zapravo more, pa ne bi sletali na te površine.

No, koja god teorija da je tačno, Šefšauen sa razlogom nosi epitet najplavljeg grada na svetu i jedna je od najatraktivnijih destinacija u zemlji.

7. Grad u kome „obitavaju“ mrtvi

U američkoj saveznoj državi Kalifornija nalazi se i grad Kolma. U njemu živi nešto manje od 2.000 stanovnika. Ali u taj grad su ranije premeštena groblja sa teriotorije San Franciska, tako da ih danas ima ukupno čak 17. Baš iz tog razloga se navodi da je odnos mrtvih prema živima hiljadu prema jedan.

Ranije su se stanovnici ovog rada uglavnom bavili poslovima, koji su bili direktno vezani upravo za groblja. Bilo je najviše pogrebnika, cvećara i kamenorezaca. Međutim, 80-ih godina prošlog veka su počeli da se doseljavaju i radnici drugih profila.

Danas je moto ovog grada: „Sjajno je biti živ u Kolmi!“

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA