≫ 

Mnogi gradovi u svetu su po nečemu poznati: Neki po svetlosti, neki po kanalima, a neki po grehu

Postoji nekoliko teorija o tome zašto se za Pariz kaže da je Grad svetlosti ili za Njujork da je Velika jabuka. Mada teorije i nisu toliko bitne, koliko činjenica da su te metafore opšteprihvaćene

  • 0
Njujork, Sjedinjene Američke Države

Foto:Pixabay/Free-Photos

Da je Pariz Grad svetlosti znaju svi, mada se često naziva i Gradom ljubavi. Las Vegas je poznat kao Grad greha, Amsterdam kao Venecija severa, a Njujork kao Velika jabuka. I za sve to postoji objašnjenje. Neko je jasnije, neko manje jasno, ali postoji.

Mnogi gradovi širom sveta, ali i u našoj zemlji imaju određene epitete, koje su iz nekog razloga poneli. Primera radi, Novi Sad je poznat kao Srpska Atina, a Leskovac kao Grad paprike.

Nije sve tako svetlo u Gradu svetlosti

 

Prva asocijacija na epitet Grad svetlosti, po kome je prestonica Francuske poznata je mnogima pozitivna. Međutim, istorija tog naziva nas vraća u ne tako svetlu prošlost Pariza, u vreme kada je u gradu cvetao kriminal.

Pariz, Francuska, Grad svetlosti

Foto:Pixabay/Walkerssk

Bilo je to tokom 16. veka. Želeći da makar nekako zaštiti stanovništvo ili da makar pokuša, članovi francuskog Parlamenta donose ukaz, koji je svakog građanina Pariza obavezivao da u toku noći ostavi svetiljke u prozoru. Verovalo se da će to makar malo sprečiti kriminalce u toku noći da prave haos na ulicama grada.

Nažalost, ta mera se pokazala kao nedovoljna i tako je bilo sve do 1680. godine. Tada je na čelo pariske policije postavljen čovek, koji je izdao još strožiju naredbu po pitanju osvetljavanja.

Kao moguć razlog za nastanak naziva Grad svetlosti, pojedini izvori pominju i bogato osvetljenje Ajfelovog tornja, koji je jedan od simbola Pariza.

Velika jabuka koja nikada ne spava

 

Nekoliko je teorija o nastanku krilatice Velika jabuka, mada se za Njujork isto tako često navodi da je Grad koji ne spava.

Najnovija istraživanja su dokazala da je u svom delu „Putnik“, pisac Edvard Martin upotrebio ovu krilaticu prvi put. Međutim ona se odomaćila tek nakon 12 godina i to zahvaljujući novinaru Džonu Ficdžeraldu. A opet, ima istraživača koji smatraju da za njen nastanak zapravo zaslužan čovek iz Nju Orleansa.

Bilo kako bilo, iako se ne zna sa sigurnošću čija je to tačno ideja, ta metafora se svakako ustalila.

Grad greha u Americi

 

Smešten u pustinji Nevade, Las Vegas je poznat po najvećem broju kockarnica i kazina na celom svetu.

Las Vegas, Nevada, Sjedinjene Američke Države, Grad greha

Foto:Pixabay/David Mark

Zapravo je u pitanju grad, u kome mnogi poroci i te kako dolaze do izražaja, pa otuda i krilatica "Grad greh", koja se vrlo često upotrebljava.

Video: Njihovo poslednje selo, napušteno i prelepo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA