Neotkriven arapski dragulj: Ko nije bio u Omanu, taj nije upoznao dušu Bliskog istoka

Ova bliskoistočna zemlja se u turističkom smislu razvija tek od 70-ih godina prošlog veka

  • 1
Oman Foto:Pixabay/rimazrauf

Zvaničan naziv države, koja je smeštena na jugu Arabijskog poluostrva i koja je jedna od „mlađih“ turističkih destinacija je Sultanat Oman.

Zemlju zapljuskuju vode Arabijskog mora, a u njenom severoistočnom delu se nalazi i Omanski zaliv, koji pomenuto more povezuje sa Persijskim zalivom.

Pre nego što otputujete u Oman, svakako je dobro da se informišete. U zemlji važe vrlo stroga pravila po pitanju pojedinih običaja koji se mnogo razlikuju ne samo od onih u zemljama zapadnog sveta, već i samog Bliskog istoka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Experience Oman🇴🇲 (@experienceoman)

Oman kao turistička destinacija

Tek od 70-ih godina prošloga veka možemo da govorimo o Omanu u turističkom smislu. Zapravo je u to doba počela značajnija modernizacija zemlje, koja se osim sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, graniči i sa Jemenom i Saudijskom Arabijom.

S obzirom na to da je pustinja u većem delu teritorije, to u Omanu preovlađuje pustinjsko-tropska klima. Osim izuzetno toplog leta, karakteriše je i manja količina padavina. Često se događa da temperatura tokom letnjih meseci pređe 40 podeoka Celzijusove skale. Srećom, u toku prolećnih i jesenjih meseci, temperatura biva prijatnija i kreće se između 25 i 35 stepeni, dok se u toku zimskih meseci obično javljaju padavine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Experience Oman🇴🇲 (@experienceoman)

Topli vetar poznat kao šamal, značajne jačine se može javiti tokom proleća i leta. U pojedinim slučajevima, dovodi i do pojave pustinjskih oluja. Obično je jačeg intenziteta u toku dana.

Muskat kao glavni grad Omana je svakako vredno posetiti. Osim bogatog istorijskog nasleđa, grad se može pohvaliti i vrlo interesantnom arhitekturom. Svakako se izdvaja Mutrah, odnosno deo grada poznat po šetalištu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Experience Oman🇴🇲 (@experienceoman)

Turistima je interesantna i takozvana Mala Indija, što je sinonim za Ruvi, deo prestonice Omana, u kojoj se nalazi veliki broj prodavnica različite robe.

Turisti iz Srbije koji su imali prilike da posete Oman opisuju ovu bliskoistočnu zemlju kao "veliku šolju kapućina", jer na sve strane preovladavju tople nijanse braon boje - od peska, preko planinskih lanaca. Iako najveći deo zemlje zauzima pustinja, ona je oivičena planinskim vrhovima, dok se obala prostire na 1.300 kilometara. Stranci, pak, za Oman kažu da je neotkriven arapski turistički dragulj.

Šta treba da znate pre putovanja u Oman?

Kako je u pitanju destinacija koju ne biraju baš tako često turisti iz naše zemlje, to je vrlo važno biti upoznat sa nekim osnovnim smernicama.

Od početka pandemije korona virusa vlasti Omana su više puta menjale pravila ulaska u zemlju - od obaveznog negativnog testa na korona virus, preko testiranja na aerodromu, do slobodnog ulaska. 

Trenutno je obaveza svakog državljanina Srbije, koji putuje u Oman da priloži i negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od 72 sata.

Takođe se zahteva i viza. Cena iznosi 60 evra.

Preporuka je pre putovanja obratiti se Institutu za tropske i infektivne bolesti, kako bi se putnik raspitao o tome koje se vakcine preporučuju pre putovanja u Oman. U svakom slučaju je preporuka poneti lekove protiv stomačnih tegoba i antipiretike. Ali je važno znati i to da ako putnici nose bilo koji lek koji koriste kao deo stalne terapije, moraju imati i kopiju recepta za isti. Razlog je jednostavan - određene supstance su zabranjene u ovoj zemlji, a o tome postoje zvanične informacije na sajtu nadležnog Ministarstva zdravlja zemlje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Experience Oman🇴🇲 (@experienceoman)

Takođe se ne preporučuje tokom boravka konzumirati vodu sa česme, već je isključivo kupovati.

Dame koje putuju u Oman bi posebno trebalo da vode računa o poštovanju zakona, ali i tradicije i religije zemlje, a primarno po pitanju oblačenja. Isto to se, naravno odnosi i na gospodu. Nošenje kupaćih kostima javno je dozvoljeno samo na plažama ili hotelskim bazenima, dok je to u javnosti zabranjeno.

Isključivo ovlašćeni ugostiteljski objekti imaju pravo da prodaju i služe alkohol. Što se pušenja tiče, ono je u Omanu zabranjeno u ugostiteljskim objektima, ali i u javnim prostorima poput, recimo, tržnih centara. U pojedinim objektima je dozvoljeno pušenje, ali na otvorenim terasama.

Posedovanje, krijumčarenje i trgovina narkoticima su, naravno, zabranjeni i vrlo strogo sankcionisani. Čak i posedovanje minimalne količine droge može da rezultira slanjem u zatvor, pa čak i smrtnom kaznom, a da pritom uopšte nije bitno koji narkotik je u pitanju, odnosno da li spada u „teške“ ili u „lake“ droge.

Ponašanje turista na ulici bi trebalo da bude u skladu sa pravilima koja važe u zemlji. Naročito treba obratiti pažnju na neiskazivanje poštovanja na bilo koji način u javnosti, jer to može da dovede čak i do mešanja lokalne policije.

I na kraju da dodamo i to da je stopa kriminala u Omanu prilično niska, te se iz tog razloga i smatra vrlo sigurnom zemljom. Opreznost je, naravno, poželjna, kao i u svakoj drugoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA