≫ 

Podvodni muzeji privlače sve veću pažnju: Otkrijte sve lepote koje leže na dnu mora i okeana

Ako volite da ronite, postoji više lokacija koje bi trebalo da posetite makar jednom u životu

  • 0
Foto:Pixabay/joakant Foto:Pixabay/joakant

Za ljubitelje ronjenja nije tako neverovatno da ispod vode upoznaju sve čari prirode, ali i da vide jednu potopljenu vojnu flotu, na primer, pa čak i ceo nekadašnji grad.

Na svu sreću, destinacija ne manjka.

Neke od tih destinacija zapravo uopšte nisu naročito zahtevne, jer se sve ono što vredi upoznati nalazi tik ispod površine vode.

Na nekim od zanimljivih podvodnih lokacija nalaze se olupine brodova neposredno ispod površine i savršeno su vidljive, te nema razloga ni da ulazite u vodu, ako ne želite. U pogledu na njih možete uživati i sa bezbedne razdaljine.

Japanski podvodni muzej

Uz obalu Crvenog mora u Jordanu, smešten je ovaj neobični muzej. Razlog zbog kog je nazvan japanskim leži u činjenici da se prikazuje vojna istorija Japana kroz brojne eksponate.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Erika Alktoot (@erikahi1213)

A da sve bude još interesantnije, svaki deo vojne mehanizacije je namerno potopljen i na specifičan način ilustruje bitku koja se odvija na dnu mora.

Muzej podvodne umetnosti u Australiji

Oko 2 sata vožnje brodom od obale Kvinslenda je potrebno da biste stigli do čuvenog Velikog koralnog grebena, u čijoj blizini se nalazi i ovaj neobični muzej.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 🦄 读角兽文化传媒 Unicorn Media🦄 (@unicornmedia.my)

Cilj projekta koji je pokrenuo Džejson Tejlor jeste da se podstakne rast biljaka i života u moru uopšte, budući da je poznato da na Velikom koralnom grebenu postoji problem. Na taj način je autor želeo da oda počast prirodi i pomogne joj da se obnovi.

Podvodna pošta u Vanuatuu

Južno od Solomonskih ostrva nalazi se Republika Vanuatu, koja je oko 500 kilometara udaljena od Nove Kaledonije i oko 1.750 kilometara od Australije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Jade Maestas (@jamaesta)

Iako možda nije u pitanju ozbiljan podvodni muzej, to ne umanjuje njegov značaj. Naime, ljubitelji ronjenja ovde mogu videti pravu pravcijatu poštu pod vodom.

Posebno je zanimljivo što u ovoj neobičnoj pošti posetioci mogu da ostave i razglednice koje će kasnije biti poslate na navedenu adresu. Naravno, one moraju biti vodootporne.

Pukotina Silfra na Islandu

Mada baš i nije destinacija na koju prvo pomisle zaljubljenici u ronjenje, islandska pukotina i te kako ima svojih čari.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Moses - Travel Enthusiasts (@moseworld)

U pitanju je mesto na kome se susreću dve kontinentalne ploče. Njihovi grebeni su vrlo jasno uočljivi, a najpre zato što se na tom mestu mešaju izvorska voda i ona koja je nastala otapanjem lednika.

Za ronioce je najuzbudljivije to što se svake godine ova pukotina pomera za oko 2 centimetra. Sve to utiče i na celokupan predeo, koji se iz godine u godinu menja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA