≫ 

U ovom raju na Malti snimani su popularni filmovi: Komino je odličan izbor za jednodnevni izlet

Ono što posebno oduševljava posetioce ostrva jeste zaliv sa kristalno čistom azurno-plavom vodom, koji i nosi simboličan naziv Plava laguna

  • 0
Ostrvo Komino, Malta Foto: Screenshot/Youtube/kurvenparadiese

Mada je površinki relativno malo, ostrvo Komino je u Malteškom arhipelagu treće po veličini. Zauzima površinu od svega 3,5 km² i nalazi se između ostrva Malte i Goco.

Stalno živi svega 3 osobe na ovom ostrvu, mada je tokom sezone taj broj mnogo veći.

Zbog karakteristika reljefa, budući da su mahom prisutne krečnjačke stene sa mestima pogodnim za skrivanje, ovo ostrvo su u prošlosti obilato koristili gusari.

Tokom kasnijeg perioda je na ostrvu Komino postojao i zatvor namenjen vitezovima. Svi zatvorenici, koji su bili osuđeni zbog manjih krivičnih dela su uzimali učešće u gradnji tvrđave.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Waldir Covre (@wjrbcovre)

Mesto na kome je snimana „Troja“

Ostrvo Komino ne posećuju samo turisti danas, već i mnogi stanovnici obližnje Malte, i to mahom tokom jednodnevnih izleta. Na njemu postoji i dosta odličnih lokacija za kampovanje.

Sem toga, ostrvo je zaštićeni rezervat prirode i utočište za mnoge ptice.

Na njemu su snimane i scene filma „Troja“, ali i „Grof Monte Kristo“.

Ono što posebno oduševljava posetioce ostrva jeste zaliv sa kristalno čistom azurno-plavom vodom, koji i nosi simboličan naziv Plava laguna.

Na ostrvu Komino ne postoje asfaltirani putevi, a automobili se retko mogu videti. Uglavnom je kamenito i odličan je izbor za ljubitelje pešačenja i divljine. Postoji jedan hotel, u okviru koga su dve privatne plaže samo za goste, i jedna kapela.

Često ovo mesto biraju i ljubitelji ronjenja na dah.

Izlet na Komino

U jeku sezone, tokom jula i avgusta, ovo ostrvo vrvi od turista. Najčešći razlog za posetu je već pomenuta Plava laguna.

Do Komina se može stići nakon 25 minuta vožnje trajektom iz grada Cirkewa, koji se nalazi na samom severu Malte, kao i iz luke Mgar na ostrvu Gozo. Cena povratne karte je oko 10 evra. Iskrcavanje je mahom na severnom delu ostrva, u luci San Niklav. Takođe postoji i trajektna linija za goste jedinog hotela na ostrvu.

Iako mnogi posećuju ovo ostrvo zbog obilaska Plave lagune, svakako ne bi trebalo propustiti ni druge atrakcije. Jedna od njih je kapela Svete Marije, kao i istoimeni zaliv i pećina. Svakako ne treba zaobići ni zaliv San Niklav, te sat kulu Svete Marije, koja potiče iz 17. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA