≫ 

Pitali smo vas gde biste najradije putovali: Odabrali ste ovih 5 destinacija

Očigledno je da smo se svi uželeli sunca i mora, ali i destinacija koje se ne nalaze često u ponudi ovdašnjih agencija

  • 0
Maldivi

Foto: Pixabay

Rezultati ankete portala Telegraf pokazali su da 27,78 odsto čitalaca najviše sanja o putovanju na Maldive.

Predstavili smo vam top 20 destinacija koje su izabrali putnici anketirani na stranici  Club Med. Na tom spisku, kao i u našoj anketi na prvom mestu je završio tropski raj, Maldivska ostrva.

Daleki raj na zemlji, smešten u Indijskom okeanu, očigledno je mnogima deluje kao veoma privlačna destinacija.

Ova destinacija privukla je 1,7 miliona turista u 2019. godini. Arhipelag Maldiva sastoji se od 1.190 malih koralnih ostrva grupisanih u 26 atola. Zauzimaju površinu od 104.000 kvadratnih kilometara. Neka ostrva su ravna i peščana, dok su druga pokrivena bujnom vegetacijom. Okružena su koralnim grebenima i tirkiznim lagunama sa bogatim podvodnim životom, kao i belim peščanim plažama po kojima su poznata u svetu.

Ostrva namenjena turistima, imaju uglavnom jedan hotel koji predstavlja svet za sebe. Najradije ih posećuju tek venčani parovi, ljubitelji podvodnog sveta i ronjenja i oni koji vole da provedu odmor na mirnim i romantičnim destinacijama.

Očigledno mnogi žele da vide i Auroru borealis, jer je na drugom mestu, sa 8,26 odsto, završila bilo koja destinacija na kojoj može da se uoči polarna svetlost.

Tu spadaju Island, Norveška, Švedska, Aljaska i određeni delovi Rusije, Kanade i Grenlanda.

Polarna svetlost je spektakularni vizuelni fenomen koji se javlja kao difuzno svetljenje ili zavesa koja se širi u pravcu istok-zapad.

Ipak, očigledno je da mnogima nedostaje more i sunce, jer je na trećem mestu završila još jedna tropska destinacija - Sejšeli.

Izolovana ostrva smeštena su istočno od Afrike, a krase ih tirkizne plaže i bujna vegetacija, beli pesak i luksuzni hoteli.

Mnogi putnici su ova ostrva opisali kao "rajske vrtove", zbog nerealne prirode i veličanstvenog doživljaja egzotike i odmora.

Sejšele čine 115 ostva u Indijskom okeanu, smeštena na 1.500 kvadratnih kilometara. Najveće od ostvra je Mahe, na kom se nalazi i glavni grad države Viktorija.

Očigledno je da smo, pored odmora, tokom pandemije postali željni i upoznavanja drugih kultura, jer su na četvrtom mestu završile piramide u Gizi (6.42 odsto).

Najpoznatije piramide u Egiptu, ali ne i najstarije, nalaze se u Gizi, nedaleko od glavnog grada Kaira.

Nekoliko ovih piramida se ubraja u najveće građevinske poduhvate ikada sagrađene, pre svega uzevši u obzir to da su nastale u 2. milenijumu pre nove ere.

U Gizi se nalaze tri velike piramide od kojih Hufuovu, odnosno Keopsovu nazivaju i Velikom piramidom, i jedina je preostala od 7 svetskih čuda drevnog sveta.

Peto mesto su podelile četiri destinacije, od toga dve italijanske - Rim i Sicilija (5,5 odsto). Najjužnija tačka i prestonica Italije verovatno su se našle na visokim pozicijima zbog generalne želje naših turista za upoznavanjem italijanske kulture, ali i zbog mediteranskog sunca i opuštenog načina života, po čemu je Italija nadaleko poznata.

Druge dve destinacije sa jednakom količinom glasova su bile Mauricijus, ostrvo smešteno blizu Sejšela i Tajland, tropska država na jugoistočnom delu Azije. Slično kao i kod Sejšela i Maldiva, i ove destinacije su poznate po idealnim mestima za mir odmor i kupanje u kristalno čistom moru.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA