Najbolji način da upoznate Dubai: Kad se zasitite kupanja, pravac u metro - možda sretnete šeika

Svaki turista ima dovoljno opcija na raspolaganju, tako da može odabrati da Dubai upoznaje pešice, autobusom ili metroom, recimo, ali i autobusom na vodi

  • 1
Dubai, prevoz Foto: Pixabay/olgaozik

U Dubaiju živi otprilike onoliko ljudi koliko i u Čikagu, Berlinu i Madridu. Ali grad zauzima mnogo veću površinu, i to do šest puta veću nego pomenuti.

Da biste se kretali u Dubaiju, neophodan vam je neki oblik prevoza - bilo da se radi o taksiju, metrou ili javnom prevozu, a možda i biciklima.

Automobil

Dobro održavani auto-putevi sa više traka, česte benzinske pumpe i prilično povoljna cena benzina, čine iznajmljivanje automobila dobrom opcijom za upoznavanje i obilazak grada.

Ali sama vožnja po gradu nije baš za nervoznije vozače, jer lokalno stanovništvo vozi prilično poput Don Kihota. Istini za volju, auto-putevi sa sedam ili osam traka znaju da budu prilično zastrašujući, kada se sa njima prvi put neko susretne.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/5ili

Zagušenost saobraćaja u Dubaiju može biti noćna mora, a i udaljenost može da zavara, baš zbog uslova na putu. Naročito petkom popodne putevi znaju da budu zagušeni i to posebno oko tržnih centara, plaža i ostalih atrakcija.

Jer, petak i subota su neradni dani u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa tada svi koriste priliku da odu u kupovinu, druže se sa prijateljima u restoranu, odu na izlet...

Taksi

Dubai je grad koji je usmeren na taksi, pa je vrlo verovatno da će svaki turista pre ili kasnije koristiti i tu vrstu prevoza. Kako navodi Lonely planet, taksi je najbrži i najudobniji način za kretanje po Dubaiju, osim kada su gužve u saobraćaju.

Taksi vozila koja poseduju državnu dozvolu su krem boje. Klimatizovana su i smatraju se jeftinijim prevozom.

Kao i u Srbiji, i u Dubaiju taksi možete zaustaviti na ulici, na taksi stanicama ili rezervisati ranije telefonom. Postoje i privatne taksi službe koje su licencirane. Dostupna je i besplatna aplikacija, pomoću koje se može rezervisati najbliži taksi, a na osnovu lokacije putnika.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/ollemyartphotography

Treba znati i to da je u redu da se žene same voze taksijem, čak i u toku noći. Ipak, ne bi trebalo da sede napred, kako to ne bi bilo shvaćeno na pogrešan način. Ali zato je dostupan taksi sa ružičastim krovom, koji dame mogu rezervisati i biti sigurne da će taksi voziti žena.

Uber ili Careem

Kao i ostali veliki gradovi, tako se i Dubai suočava sa prilično jakom konkurencijom po pitanju mobilnih aplikacija za prevoz.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/freestocks photos

Iako je „Careem“ osnovan upravo u Dubaiju 2012. godine, početkom 2020. godine je kompaniju kupio „Uber“. Ali danas one posluju odvojeno.

Smatra se isplativim prevozom, mada je mala razlika u odnosu na taksi. Ipak, vozila ovih kompanija su mnogima lepša, a često nude putnicima besplatnu vodu i punjač za telefon, recimo.

Metro

Uprava za puteve i transport upravlja javnim prevozom u Dubaiju. Osim metroa, uključuje i autobuse na kopnu i vodi, kao i tramvaj.

Najjednostavniji način za korišćenje je aplikacija koja pruža sve mogućnosti lokalnog prevoza na jednom mestu, plus rezervacije taksija i informacije u realnom vremenu o uslovima saobraćaja.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/rojesh55

Postoje dve linije metroa u Dubaiju, i to "crvena" i "zelena". Vozovi saobraćaju na svakih 10 minuta. "Crvena" linija metroa je posebno interesantna turistima, jer su stanice u blizini mnogih znamenitosti grada.

Ako se mrštite pri pomisli da uđete u metro, ne zaboravite da se čak i vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum često vozi metroom.

Autobus

Više je od 120 linija, koje su primarno namenjene putnicima slabijeg finansijskog stanja. Autobusi u Dubaiju su čisti, udobni, klimatizovani i jeftini. Ali su spori.

Prvih nekoliko sedišta je uglavnom rezervisano za žene i decu.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/wedn

Moraju se koristiti namenske karte – Nol kartice.

Većina autobuskih stajališta u Dubaiju je klimatizovana, kako bi putnici mogli da sačekaju autobus i na letnjim vrućinama a da se "ne skuvaju". Temperature vazduha u jeku leta u Dubaiju kreću se oko 50 stepeni.

Brod

Tradicionalni drveni čamci su poznati kao abre i smatraju se najinteresantnijim načinom prevoza u Dubaiju.

Postoji dosta linija koje povezuju četvrti Bur Dubai i Deira. Odličan su izbor za ljude koji žele da posete pijace na obe obale.

Vožnja traje kratko od obale do obale, tek desetak minuta. Na abri tokom jedne vožnje sme da bude primljeno do 20 putnika.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/henninge

Monorejl

Vožnja „Palm Jumeirah“ traje oko 12 minuta, a monorejl ima 4 stanice. Cena karte je oko 5,5 američkih dolara.

Ovaj voz bez vozača, ako se tako može nazvati, povezuje Palm Jumeirah sa Dubai marinom. Prema redu vožnje, saobraća na svakih 15 minuta.

Tramvaj

Otprilike na svakih 8 minuta saobraćaju tramvaji u Dubaiju, a vožnja svim dostupnim šinama traje oko 40 minuta.

Cena karte zavisi od toga kroz koliko zona osoba putuje. Moraju se koristiti Nol kartice, a najjeftinija cena u jednoj zoni je 1,1 američkih dolara.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/analogicus

Bicikl

Vlada je biciklizam postavila kao jedan od prioriteta i već je izgradila oko 425 kilometara duge biciklističke staze. Plan je da se prošire na više od 640 kilometra do 2023. godine.

Za sada postoji skoro 800 bicikala, koje je moguće iznajmiti na punktovima. Cilj je da u narednih 5 godina taj broj bude 3.500 bicikala, koje mogu biti dopunjene na 350 solarnih stanica, dostupnih širom grada.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/andrzejrembowski

Upoznajte Dubai peške

Šetnja gradom, čak i u kombinaciji sa javnim prevozom, nije baš tako jednostavna. Ali to ne znači da ne treba isprobati i tu opciju.

Ipak, postoje delovi grada koji baš i nisu preporučljivi za šetnju. Svakako su istorijski okrug Al Fahidi, Deira i Dubai marina, na primer, odlična opcija za šetnju.

Dubai, prevoz Foto: Pixabay/olgaozik

Pristup za invalide

Poslednjih godina, Vlada je pokrenula nekoliko inicijativa da Dubai učini pristupačnijim osobama sa invaliditetom. Međutim, u mnogim četvrtima, naročito onim starijim, namenski ivičnjaci ne postoje.

Ograničena je i ponuda taksija za ljude sa posebnim potrebama, kao i kombija za ljude koji koriste invalidska kolica. Ali ova vozila moguće je naručiti unapred.

Pojedini lokalni autobusi i svi vodeni autobusi su, recimo, dostupni za osobe u invalidskim kolicima. Dubai metro ima liftove i namenski prostor za invalidska kolica u svakom delu voza. Većina parkinga uključuje i namenski prostor za invalide.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    8. april 2021 | 16:49

    METRO VAM JE NAJBOLJI DA UPOZNATE DUBAJ ALI PAZITE ZENE SA DECOM ULAZE NA JEDNA VRATA,MUSKARCI NA DRUGA A SEICI IMAJU SVOJ ULAZ I SVAKO IMA SVOJ DEO VAGONA DA SE NE IZGUBITE!! SVE JE SUPER REGULISANO I IZUZETNO CISTO!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA