≫ 

Egipat nije samo Hurgada: Predstavljamo vam 10 destinacija u ovoj državi koje će vas oduševiti

Iako mnogi idu u Egipat na more, ova država je puna kulture i neotkrivenih prirodnih dragulja vrednih posete

  • 1
egipat Foto: Pixabay

Egipat, tajanstvena zemlja poznata po piramidama i drevnim hramovima, reci Nil, po neverovatnim pejzažima belih peščanih plaža i predivnim morskim grebenima Crvenog mora. Za one turiste koji vole vrele destinacije, ali i zemlje koje imaju bogatu kulturu i istoriju, Egipat je zemlja iz snova.

Iako je Hurgada jedna od najpoznatijih destinacija za srpske turiste, taj grad nikako nije jedino mesto vredno posete u Egiptu.

Predstavljamo vam 10 najinteresantnijih destinacija ove država, pored Hurgade:

Aleksandrija - istorijski grad na obali mora

Drugi po veličini grad u Egiptu zrači sličnom mediteranskom atmosferom poput Atine. Poznat je po velikim otvorenim trgovima i simpatičnim kućama na obali mora.

egipat Foto: Pixabay

Kairo - živahna prestonica Egipta

Ljubitelji istorije moraju barem jednom  u životu da posete prestonicu Egipta, koja na gotovo svakom ćošku krije neku uspomenu drevne civilizacije.

Naravno, postoji i beskrajna ponuda drevnih hramova, grobnica, crkava, spomenika i muzeja za istraživanje.

egipat Foto: Pixabay

Obala Crvenog mora - prekrasan raj za ronioce

Šarm el Šeik je odmaralište prepuno luksuznih hotela, kazina, noćnih klubova i idealna je destinacija za sve koji žele da rone u Crvenom moru.

Crveno more ima bistre azurno vode i neverovatnu količinu egzotičnih riba i korala - zbog čega je toliko cenjeno kao ronilačko odredište.

egipat Foto: Pixabay

Piramide u Gizi 

Najposećenija atrakcija u Egiptu jesu velike piramide i Sfinga, smeštene u Gizi. Jedino svetsko čudo koje i danas postoji staro je preko 4.600 godina.

sfinga piramide , Egipat Foto: Pexels/Mustafa ezz

Nil - svetski poznata spektakularna reka u Egiptu

Najbolji način za istraživanje jedne od najpoznatijih reka na svetu je krstarenje koje traje nekoliko dana. Zapanjujući Nil ispunjen je zanimljivom florom i faunom, a putovanje može da vam pruži uvid u ruralne delove ove države.

egipat Foto: Pixabay

Dahab - opušteno odmaralište koje privlači ronioce

Dahab je opušteni grad idealan za odmaranje smešten na jugoistočnoj obali Sinajskog poluostrva. Ovaj prelepi grad privlači i hipije i putnike koji žele da borave na mirnoj lokaciji u Egiptu koja nije prepuna turista tokom cele godine.

egipat Foto: Pixabay

Gora Sinaj - zapanjujuća sveta planina u Egiptu

Planina Sinaj je popularna atrakcija i ima ogroman religiozni značaj koji je mnogo puta spomenut u Bibliji i u Kuranu.

egipat Foto: Pixabay

Marsa Alam - prelepo odmaralište na Crvenom moru

Marsa Alam je još jedno prelepo odmaralište koje možete otkriti u Egiptu. Smešteno na Crvenom moru, poznato je po netaknutim plažama i brojnim koralnim grebenima.

egipat Foto: Pixabay

Abu Simbel - dom dva ogromna i neverovatna hrama na stenama

Abu Simbel je lokalitet dva hrama koja je sagradio Ramzes II na levoj obali Nila u južnom Egiptu pored današnje sudanske granice u 13. veku pre nove ere. Hramovi su urezani u stenu, a otkriveni su 1813. godine.

egipat Foto: Pixabay

Oaza Siva - prelepi pustinjski dragulj

Oaza Siva smeštena je na obalama istoimenog slanog jezera, na zapadu Egipta, u Libijskoj pustinji, između Katare, velike suve zemljane depresije i Egipatskog peščanog mora, karakterističnog po dinama čija visina dostiže i do 110 metara. Udaljena je 50 km istočno od libijske granice i oko 550 km zapadno od egipatske prestonice Kaira.

siwa Printskrin: Youtube/Experience Egypt

Video: Oaza kao iz bajke: Njenim lepotama nije odoleo ni Aleksandar Veliki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA