≫ 

Nije odmor samo letovanje ili zimovanje: Provansa sa poljima lavande je najbolji dokaz za to

Mada je ovaj deo Francuske poznat po nepreglednim poljima lavande, ne morate putovati tako daleko da biste uživali u lepoti i mirisu te biljke. Možete otići i do Fruške Gore

  • 0
Lavanda u Provansi, Francuska Foto: Pixabay/naturephototours

Dok na jugu Francuske cveta lavanda, polja prekrivena ljubičastim cvetovima deluju prosto kao predeo iz bajke. Na svu sreću, do početka leta ima vremena za posetu polja u Provasi i uživanja u toj lepoti i mirisima.

Istini za volju, ako je neko ljubitelj ove mirisne biljke, ne mora ni da putuje tako daleko. Dovoljno je da ode do obronaka Fruške Gore i uživa u fenomenalnim pejzažima. Ipak, ne treba zaboraviti da se tamo treba ponašati primereno, kako bi bio izbegnut negativan uticaj na prirodu, o čemu smo svedočili prošlog leta.

Provansa u cvatu

Baš zato što je Provansa obojena u ljubičasto tokom letnjih meseci, vreme je za razmišljanje o poseti ovom čarobnom regionu Francuske.

Iako po mišljenju mnogih, ima mnogo lepšeg cveća koje i lepše miriše, u lavandi, čini se ima nešto magično. Posebno ako spadate među srećnike koji mogu da posete Provansu od juna do avgusta, kada ona cveta.

Mnoge je smirujući, nežni miris ove biljke očarao. Nekima je posebno zanimljivo da na poljima lavande uživaju tokom zalaska sunca, jer tada ona pokažu posebnu lepotu.

Poznato je da mnogima prija miris lavande, baš zato što ih opušta. Zato i ne čudi podatak da se još od srednjeg veka upravo ova biljka koristila kao prirodni sedativ. Vremenom je otkriveno i da ima antibakterijsko dejstvo, pa se koristila kao sredstvo za lečenje različitih posekotina. Takođe, smatra se i da ulje od ove biljke pomaže kod povreda.

Najznačajnija „industrija“ Provanse

Budući da u ovom delu Francuske sve nekako ima veze sa lavandom, ne treba da čudi što se baš ova biljka i njen uzgoj smatraju pokretačkom industrijom ovog dela zemlje.

Osim u esencijalnim uljima i sapunima, lavanda je u ovoj regiji našla primenu i u kulinarstvu. I gde god se okrenete, sve nekako ima veze sa tom biljkom.

Bez obzira da li ćete imati priliku da posetite plato Valensole, koji je možda i najpoznatije područje Provanse ili ćete otići na Frušku Goru, ne zaboravite da poštujete prirodu. Ne ostavljajte iza sebe smeće i pazite gde gazite, kako bi i drugi posle vas mogli da uživaju u svoj čaroliji, koju polja lavande nude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA