≫ 

Najveće banjsko lečilište je u komšiluku: Banja Vrućica je idealno mesto za odmor od stresnog života

Na oko 3 kilometra od Teslića, u Republici Srpskoj nalazi se ovo banjsko lečilište

  • 4
Banja Vrućica, Republika Srpska Foto: screenshot/Youtube/banja vrucica

Trenutno je najveća banja takve vrste na području Republike Srpske udaljena oko 90 kilometara od Banja Luke i svega oko 3 kilometra od Teslića.

Na čak oko 740.000 kvadratnih metara prostire se kompleks banje Vrućica.

Ukupni kapaciteti u četiri hotela, koliko ih obuhvata banjski kompleks, su hiljadu ležajeva. Tu se nalazi i odlično opremljen wellness centar, zatim tereni za različite sportske aktivnosti, kao i lepo uređene staze za šetanje i parkovi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели ZTC Banja Vrućica (@banjavrucica)

Najveća banja u Republici Srpskoj

Na području na kome se danas nalazi banja Vrućica, pronađeni su materijalni ostaci, koji ukazuju na to da je još u doba rimske vladavine tim područjem tu postojala banja.

Zabeleženo je i da je izvesni Mitar Blagojević uspeo da se izleči uz pomoć lekovite banjske vode. Upravo zato se ranije ova banja nazivala Mitrova.

Moderna istorija banje Vrućice zvanično počinje 1919. godine. Te godine je Sima Krstić, inače inženjer po struci otkupio zemljište na kome se nalazi danas ova banja. A da bi se osigurao, pre toga je sproveo sva neophodna istraživanja i utvrdio izuzetnu lekovitost termomineralnih voda, koje tu postoje.

Samo desetak godina nakon toga, nikao je banjski kompleks. Osim smeštajnih jedinica, tu se nalazilo i kupatilo, u okviru koga su postojale kade i bazeni.

Nažalost, tokom Drugog svetskog rata, banja Vrućica je u velikoj meri stradala.

Celokupni banjski kompleks je kasnije obnovljen, ali tokom procesa nacionalizacije, imovina je oduzeta od prvobitnog vlasnika. Tada vlasnik postaje država i banja menja naziv u Zemaljsko lečilište banja Vrućica. U to vreme su nikli i novi hotel.

Danas se u ovoj banji nalaze četiri hotela, koji su građeni od 70-ih do 90-ih godina prošlog veka. U banjskom kompleksu je i jedno etno selo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели ZTC Banja Vrućica (@banjavrucica)

Šta leči banja Vrućica?

Najpre se boravak u ovom banjskom lečilištu preporučuje obolelima od kardiovaskularnih oboljenja. Sem toga, lekovite termomineralne vode banje Vrućice pomažu i ljudima, koji pate od neuroloških ili reumatoloških oboljenja.

Izuzetno je dobro boraviti u ovoj banji i tokom oporavka od različitih trauma.

U banji Vrućici danas postoji hotel „Kardial“, kao i hoteli „Hercegovina“, „Srbija“ i „Posavina“, kao i etno selo "Usora".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели ZTC Banja Vrućica (@banjavrucica)

Dostupne su i mnoge dodatne usluge, u vidu masaža, dijagnostike i medicinske rehabilitacije. Takođe u banjskom kompleksu postoji i stomatološka ambulanta, kao i ukupno sedam bazena, u kojima gosti mogu da uživaju u blagodetima lekovite termomineralne vode.

Osim zatvorenih, postoje i otvoreni bazeni, a svakako se boravak u ovoj banji preporučuje svima koji žude za oporavkom od stresnog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Js

    1. maj 2021 | 22:56

    Ružno je reći u komšiluku, prikladno bi bilo recimo, u bratskom dijelu regiona il slično.

  • Kkp

    4. maj 2021 | 16:55

    Sledeći put pre teksta obidjite lokaciju prvo!!! Etno selo nije u sklopu banje nego 20ak km dalje. A i ima jos mnogo toga u blizini. Teslic i grad i cela opstina su prelepi.

  • Milorad

    15. januar 2022 | 23:54

    Operisaosam srce 1990godine imnao sam tri bajpasa.od ta tri dva sui se zapusila uspeli sun mi jedan da otcepe dik treci nisu.napominjem da mi se siri aneurizma i prosirena js48santimetaraDali sa takvin rezultatima ja mogu doci kod vas na lecenjei molio bih vas cenu lecenja ili kompletnog pansiona hvala lelo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA